Ciència
‘Ibiza is different’
Una recerca revela que els eivissencs són genèticament diferents a la resta d’habitants de l’Estat
Sabien que els eivissencs són genèticament diferents de la resta d’habitants d’Espanya? Doncs semblaria que sí. Almenys ho assegura un estudi liderat per Francesc Calafell, investigador principal de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) –un centre mixt de la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d’Investigacions Científiques–. En la recerca, els investigadors manifesten que als habitants d’Eivissa els passa el mateix que als del País Basc, que fins ara es considerava que tenien una anomalia genètica.
Segons aquest estudi, els eivissencs actuals són descendents dels conqueridors catalans que van envair i repoblar l’illa en el segle XIII, i no dels fenicis, que havien colonitzat l’illa en el 654 aC. La crisi demogràfica posterior, deguda a atacs pirates i epidèmies, va causar la diferenciació genètica respecte de la resta de poblacions. El resultat sembla entrar en conflicte amb la història de l’illa, que havia estat envaïda i habitada per molts pobles anteriorment, des dels fenicis i cartaginesos fins als romans i àrabs.
En un estudi anterior, els investigadors havien pogut observar que els pobladors originals no tenien gaire res en comú amb els actuals, però no havien localitzat l’origen de la seva herència genètica. Per descobrir l’origen dels gens, els científics van determinar la informació genètica de “voluntaris de Catalunya, València, Balears i molts més”, ens va comentar Calafell. Posteriorment, per avaluar la connexió amb el genoma fenici, es van utilitzar mostres d’ADN antic de la necròpoli del Puig des Molins, i mostres d’ADN modern d’Orient Mitjà i del nord d’Àfrica.