Vuit de cada deu residents al Camp i l'Ebre el 2008 no sabien què es feia de l'urani gastat

Les dues enquestes del gabinet Ceres, amb seu a Reus, no permeten fer una comparació entre el 2008 i el 2010 pel que fa als nivells de coneixement a tota la demarcació sobre el destí del combustible gastat de les centrals, ja que el 2010 l'àmbit més ampli de la consulta es redueix al comarcal, però sí que es pot concloure que el 2008, quan l'MTC ja era una aposta inequívoca de l'Estat i d'Enresa per donar una solució al combustible gastat de les centrals espanyoles, un 84% dels enquestats de la demarcació de Tarragona no sabien què es feia –i què se'n fa mentre no hi hagi un MTC operatiu– del combustible gastat (74%) o bé donaven una resposta diferent a la correcta (10%).

L'urani gastat s'emmagatzema en piscines que, en la majoria de les centrals, esgotaran la seva capacitat en els propers anys. Aquest desconeixement no és, però, una particularitat de la demarcació tarragonina, ja que en el grup de control de la mostra (Tarragona, Guadalajara i Burgos), que inclou altres territoris estatals nuclearitzats, el percentatge és similar (80%). Fins i tot actualment un 12% dels residents a la Ribera d'Ebre creuen que els residus encara es porten a França, on només es guarden, fonamentalment, els procedents de la desmantellada Vandellòs I.

També en l'àmbit del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, més de la meitat dels enquestats l'octubre del 2008, que és quan es va fer el primer estudi encarregat per l'AMAC, no havien sentit a parlar mai del projecte d'emmagatzematge de residus nuclears que ara es debat, un nivell d'ignorància també equiparable al de les altres dues províncies estatals incloses en l'estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.