Un clam global
Les concentracions per reivindicar la igualtat reuneixen milers de dones i s’escampen per tot el món
Un informe de l’OCDE diu que la discriminació de gènere fa caure el PIB un 7,5%
Un grup de jueus ultraortodoxos boicoteja un res per la igualtat a Jerusalem
La celebració del Dia Internacional de la Dona, des del punt de vista festiu i reivindicatiu, es va viure ahir de manera multitudinària arreu del planeta. I es va viure multitudinàriament el mateix dia que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) feia públic un informe, a la seva seu a París, que indica que la discriminació en les lleis o en les normes socials a les quals estan sotmeses les dones redueix la producció mundial uns sis milions de dòlars, l’equivalent al 7,5% del producte interior brut. El secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, va defensar que “posar la igualtat de gènere al centre de l’agenda política és una excel·lent inversió pel gran retorn econòmic que es produiria”.
Més enllà dels actes oficials que es van fer en diferents organismes, com ara les Nacions Unides, i on aquesta institució va demanar canvis “ràpids i radicals” per impulsar la igualtat de gènere, el protagonisme de les protestes i celebracions va estar al carrer. A Filipines milers de persones van prendre els carrers de Manila per denunciar les polítiques “neoliberals” i “masclofeixistes” del president del país, Rodrigo Duterte. Els casos de violència i abusos sexuals contra dones han crescut un 153% des que Duarte és en el poder, el 2016. Les principals ciutat del Pakistan es van omplir de centenars de dones que, sota el paraigües de les marxes Aurat, van protestar contra la societat “patriarcal” que les controla. Les marxes van ser especialment importants a Islamabad, Karachi, Lahore o Peshawar. Protestes similars es van fer a la capital de Bangladesh, Dacca. En aquest cas, l’objecte principal de les queixes eren les condicions laborals en què treballen les dones. Un 53% dels 4,2 milions de treballadors del tèxtil del país asiàtic són dones.
A l’Amèrica del Sud, el govern argentí va aprovar ahir el reglament de la llei de paritat de gènere en la política, que obliga els partits a fer llistes cremallera –on homes i dones s’intercalen de manera alterna i consecutiva– mentre que el president del Brasil, l’ultra Jair Bolsonaro, es va comprometre a cercar fórmules perquè les dones, a les quals va definir com a “joies rares”, se sentin més representades. I al Perú es va fer publicar una enquesta que demostra que el moviment feminista encara té molta feina a fer i en què un 71% dels enquestats consideren que la dona és culpable que la peguin si ha estat infidel. En el cas de les dones, un 45% accepten que la dona rebi un càstig físic si ha estat infidel.
Un dels incidents de la jornada es va viure a Jerusalem, on milers de jueus ultraortodoxos van interrompre de manera violenta una oració feminista que tenia lloc al Mur de les Lamentacions. L’oració havia estat convocada per l’organització Dones del Mur, un grup de jueves religioses en lluita per la igualtat entre homes i dones des de fa 30 anys.