Societat

El govern ultima accions per a la integració dels MENA

Anuncia un “protocol d’aterratge” per facilitar la comunicació entre ajuntaments, Generalitat, entitats gestores i veïns

S’impulsen programes de mentors i acolliments temporals dels joves

Preocupació i reacció davant els atacs xenòfobs als centres d’acollida amb menors estrangers. La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha explicat que s’està enllestint un “protocol d’aterratge” per facilitar la comunicació entre ajuntaments, Generalitat, entitats gestores i veïns quan s’hagin d’instal·lar nous centres, amb l’objectiu de contribuir a la integració del col·lectiu.

Oliva ha reconegut que l’arribada d’aquests menors “tensiona el sistema i tensiona la societat”, però insisteix que ara es disposa d’una planificació que no es tenia l’any passat, quan es va haver de reaccionar davant l’allau de menors que arribaven a Catalunya. L’estratègia més enllà de garantir l’acollida en aquests centres és facilitar la integració i l’emancipació dels menors que arriben sense cap vincle familiar. “En molts municipis on es diu que s’ha incrementat la delinqüència pels MENA, després amb dades objectives es demostra que no és així”, indicava.

En els centres, on els menors fan la primera estada, la prioritat és saber com estan i que comencin a familiaritzar-se amb un nou idioma fent classes de català i castellà. Segons va concretar Oliva, hi ha 400 nois que aprenen català a través del Consorci de Normalització Lingüística, 200 més que estan en programes de noves oportunitats i 200 més que s’hi incorporaran en les pròximes setmanes.

El full de ruta fixat posa el focus en la comunicació amb el veïnatge i en la facilitació de projectes com ara els de mentoria o d’acolliment temporal per als joves. El govern treballa per impulsar amb diferents ajuntaments els programes de mentoria, que ja es van començar a aplicar per atendre els joves refugiats amb proves pilot a Barcelona i Girona. Aquests programes s’han ofert als municipis del Maresme on s’han obert centres de menors, on es treballa per facilitar la integració dels joves a les entitats i la seva participació en activitats del poble. El programa s’ha donat a conèixer als veïns de Canet de Mar i pròximament es presentarà a Arenys de Mar i Dosrius. Els voluntaris rebran formació per acompanyar els menors i formar les parelles. Pel que fa a l’acolliment de menors en famílies, encara no s’està duent a terme, però sí que hi ha interès per part del govern que pugui tirar endavant, així com per impulsar els acolliments temporals de cap de setmana. Segons fonts d’Afers Socials, hi ha una trentena de menors que viuen amb una família extensa, que són parents o persones del seu entorn amb qui s’ha pogut contactar un cop arribats al centre d’acollida.

LA XIFRA

30
són les parelles de mentors que acompanyaran els menors, amb previsió que es dupliqui la xifra.

Clam per la unitat d’acció

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha reclamat “unitat d’acció des de la diversitat” als grups per afrontar l’emergència dels MENA i els atacs “racistes” que s’han donat a Castelldefels i Canet de Mar. El Homrani va fer aquestes declaracions davant la comissió d’Afers Socials, va alertar del “perill de reproducció” i va instar a no portar-ho “al terreny partidista”. Va reconèixer que sovint hi ha coses de la societat “que no ens agraden”, com els episodis viscuts les darreres setmanes, que no es poden justificar ni “edulcorar”. Per El Homrani hi ha “neguits i pors’’ al voltant d’aquests episodis i del fenomen dels joves migrants. El conseller va defensar el treball de la Dgaia per afavorir la inclusió, amb situacions d’“absoluta convivència” entre els prop de 4.000 nois que es troben en la mateixa situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.