Societat

La negació dels principis d’igualtat

Dues celebracions amb molt valor social, el Dia de les Persones amb Síndrome de Down i el Dia per Eliminar la Discriminació Racial

El 21 de març coincideixen dues celebracions amb molt de valor social: el Dia de les Persones amb Síndrome de Down i el Dia per Eliminar la Discriminació Racial. Precisament, la lluita contra la discriminació racial és una de les tasques de Càritas. El racisme adopta diverses formes i s’expressa a través d’actes d’intolerància i de xenofòbia, entre d’altres. La negació dels principis bàsics d’igualtat entre les persones pot conduir a situacions extremes, com ara la destrucció de vides i comunitats senceres, fins als genocidis, però també s’esdevé en formes menys evidents en el nostre dia a dia, que també cal combatre.

Nacions Unides, des de la seva fundació, ha prioritzat la lluita contra el racisme i ha aconseguit grans avenços en forma d’instruments internacionals, que obliguen els estats a implementar solucions orientades a eradicar la discriminació racial en l’àmbit públic i privat. El principi d’igualtat exigeix també que els estats adoptin mesures especials per eliminar condicions que causen o mantenen aquest tipus de discriminació.

Tanmateix, com apuntàvem a l’inici, en moltes societats el racisme és un fenomen latent, que pot emergir en qualsevol moment. Davant les dificultats econòmiques, en períodes de crisi, en situacions de certa inseguretat o en circumstàncies d’increment de la mobilitat humana, per exemple, els discursos racistes augmenten d’intensitat i convencen les persones que cerquen culpables i solucions ràpides a problemes complexos.

Normalment, la mateixa realitat acaba desmuntant aquests discursos, però hi ha ocasions en què aquestes teories evolucionen i arriben a configurar autèntics discursos i opcions polítiques que poden arribar a ser representatives i fracturar els avenços realitzats al llarg de dècades. Càritas defensa la igualtat d’oportunitats de totes les persones, sense discriminacions de cap mena,i lluita per combatre els rumors i els discursos d’odi amb moius racistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia