Societat

Trasllat a Sant Gregori dels joves immigrants del Collell

La Generalitat vol portar trenta MENA a la casa de colònies de Sant Medir

L’Ajuntament té obert un expedient sancionador per l’execució d’unes obres en aquest espai sense llicència d’obres

Els menors estrangers no acompanyats (MENA) que estan allotjats en una casa de la finca del santuari del Collell (el Bellpuig, al Pla de l’Estany) seran traslladats pròximament a la casa de colònies de Sant Medir, al municipi de Sant Gregori. En tots dos casos, la propietat és del Bisbat de Girona, si bé la gestió dels espais està cedida a una empresa externa.

El procés que ha de culminar amb l’arribada de 30 MENA a Sant Medir (un nucli petit on viuen quinze veïns) ha estat però marcat per la polèmica. L’alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, va explicar ahir que la primera notícia que van tenir que es volia obrir un centre d’acollida per a MENA a Sant Medir els va arribar el 12 de febrer a través d’uns veïns. El consistori va demanar més informació a l’empresa encarregada de la gestió de la casa de colònies i va ser aleshores quan, segons l’alcalde, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va comunicar oficialment a l’Ajuntament l’arribada de MENA a Sant Medir. A més, i segons ha indicat l’alcalde, en una de les primeres trobades que es va fer amb totes les parts implicades el mateix mes de febrer, es va posar en relleu que a la casa de colònies s’havien fet obres de manera il·legal, sense llicència d’obres del consistori. “Immediatament es van aturar les obres i es va obrir un expedient sancionador als promotors. El 25 de març es va donar la llicència d’obres, però l’expedient sancionador està en curs”, va indicar Roca, que lamenta la manera precipitada com s’ha procedit en tot l’afer. Aquest expedient pot acabar amb una multa de fins a 150.000 euros. Amb tot, i atès que la Generalitat ha manifestat la intenció de continuar endavant amb el pla de traslladar els MENA del Collell a Sant Medir, s’ha decidit crear una comissió que faci un seguiment de l’arribada dels joves immigrants al poble.

L’alcalde de Sant Gregori ha expressat la seva comprensió amb el problema que representa l’arribada massiva de joves immigrants no acompanyats a Catalunya, i també amb la bona voluntat de la Generalitat a l’hora de gestionar-ho. Però creu que portar 30 nois a un poble tan petit com Sant Medir no és el més adequat. “Hi ha veïns i veïnes preocupats per aquest fet. Des del primer moment, des de l’Ajuntament se’ls ha donat tota la informació i s’ha estat al seu costat per gestionar aquest tema que ens ha sobrevingut de sorpresa”, ha declarat. “Si acaben venint a Sant Medir, vetllarem per controlar i fer un seguiment molt acurat de la gestió i de l’activitat que s’hi porti a terme perquè sigui en les millors condicions i es garanteixi el benestar dels veïns i veïnes de la zona”, hi va afegir l’alcalde. El trasllat dels joves que estan a la casa Bellpuig des del novembre de l’any passat està motivada pel fet que, amb vista a l’estiu, hi ha programades un seguit d’activitats de caire esportiu adreçats a joves, de manera que el Collell necessita disposar del conjunt de les instal·lacions. Inicialment, al Bellpuig es van acollir 20 joves d’entre 12 i 18 anys procedents del Magrib. A Sant Medir és prevista l’arribada de 30 de joves estrangers.

A Celrà s’obrirà un CRAE

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va informar dilluns a l’Ajuntament de Celrà de la decisió de posar en marxa al municipi un CRAE amb deu places. Els centres residencials d’acció educativa (CRAE) són institucions per a la guarda i educació d’infants i adolescents (de 0 a 18 anys) que estan sota la tutela de la Generalitat. L’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va manifestar ahir que, davant de la decisió unilateral de la Generalitat d’obrir un CRAE a la població, des del consistori es demana que aquesta iniciativa s’implementi amb totes les garanties i els recursos necessaris perquè això no representi un trasbals per als veïns. Es dona la circumstància que a Juià, que està a tocar de Celrà, hi ha un CREI en funcionament, un centre especialitzat en l’atenció de joves amb alteracions de conducta. Els joves del CREI es mouen sobretot per Celrà perquè disposa de més serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia