Clam per garantir la inserció laboral dels discapacitats
Cinc mil persones reclamen un millor finançament per als centres especials de treball
Avisen que les retallades i la congelació de subvencions en els últims deu anys els ha abocat a una situació difícil
“Fem-nos visibles!” Amb aquest lema i darrere d’una pancarta que denunciava la manca de finançament en els últims anys i alertava de la precarietat laboral, més de 5.000 persones es van manifestar ahir Barcelona per reclamar un millor finançament per als centres especials de treball (CET) i els serveis d’atenció a les persones amb discapacitats intel·lectuals. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat), que havia convocat la protesta, denuncia que molts dels centres especials de treball (CET) han arribat a “una situació límit”.
Dincat manté que prop de 1.600 persones amb discapacitat que treballen en aquests centres perdran la feina entre aquest any i el 2020 si les administracions no actuen. Les entitats reclamen millores en el finançament dels centres especials de treball i denuncien que la precarietat en el finançament públic “està sobrepassant els límits i afecta ja la qualitat en l’atenció a les persones i les condicions laborals dels treballadors”.
Les 226 entitats sense afany de lucre que representa l’Associació Empresarial d’Economia Social (AEES) Dincat consideren que la falta de finançament públic per part de la Generalitat i de l’Estat en els últims deu anys, amb retallades i congelació de moltes subvencions, els aboca a una situació molt difícil. A més, denuncien que l’increment del sou mínim interprofessional “no s’ha vist acompanyat de les suficients mesures polítiques de suport a les persones amb discapacitat que treballen als centres especials de treball”.
Els convocants de la manifestació van assegurar ahir que, després de moltes negociacions tant a Barcelona com a Madrid, “la resposta ha estat insuficient” i que la precarietat persisteix.
“Aquesta falta de compromís polític posa en risc la viabilitat de les entitats socials que tenen com a objectiu generar i mantenir llocs de treball per a milers de persones amb discapacitat amb especials dificultats”, argumenta la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) en un comunicat que ahir i durant la manifestació van entregar a la delegació del govern, al Departament d’Economia i Hisenda i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
El govern culpa l’Estat
Precisament, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va acusar el govern de l’Estat de no acompanyar la pujada del salari mínim amb més recursos per als centres especials de treball. “Si no vol assumir les seves responsabilitats amb un col·lectiu tan vulnerable, que ens transfereixi les competències i els recursos, que nosaltres sí que volem”, va dir, i va assegurar que el govern comparteix les reclamacions dels col·lectius que es van manifestar ahir, dijous, a Barcelona. Ginesta també ha anunciat que el Departament de Treball ha rebut algunes denúncies i està inspeccionant alguns centres on els drets laborals dels treballadors estarien en qüestió.