L'Ajuntament de Llavaneres hereta 620.030 euros d'un veí mort fa 9 anys
L'alcalde explica que va ser un nebot del difunt el que els va donar la pista per descobrir la fortuna
Jorge Gabernet Ahicart va morir el 23 de juny del 2001 als 74 anys d'edat. Era solter, no tenia fills i la seva única família era una germana, que també va morir. Ningú podia imaginar la fortuna que havia acumulat un home del qual qui el va conèixer recorda, sobretot, la barba llarga que sempre duia, que era «reservat, solitari i discret» i que vivia molt austerament i sense ostentacions en un pis de lloguer del carrer Cardenal Vives de Llavaneres. I menys encara que deixés escrit al testament que va fer el 1998, tres anys abans de morir, que convertia l'Ajuntament en hereu dels seus béns. L'alcalde, Bernat Graupera, admet que va ser un nebot del difunt, que viu a l'estranger, qui a finals de l'any passat va explicar-li que el seu oncle havia deixat el patrimoni al consistori. «Ens va portar una fotocòpia amb el saldo d'un fons d'inversió», diu l'alcalde, que també assegura que ni el notari, que també és mort, ni l'entitat d'estalvis van dir-los mai absolutament res de cap testament.
La fotocòpia del rebut va donar la pista a Graupera perquè, després de gairebé nou anys de la mort de Gabernet, es fes el gran descobriment. D'una banda, van confirmar que l'Ajuntament era el seu hereu i, de l'altra, que l'entitat d'estalvis mantenia intacte el dipòsit del fons d'inversió.
De fet, van comprovar que el difunt havia fet fins a tres testaments: un l'any 1987, un altre el 1991 i finalment el del 1998. Tot i que quan va morir Gabernet el fons tenia 503.288 euros, la xifra actualitzada arriba fins als 620.030,83 euros. Uns diners que ara ja fan part d'un compte corrent del consistori.
Malgrat tot, l'alcalde ha donat l'ordre al secretari perquè miri si el benefactor tenia més propietats o, fins i tot, deutes i càrregues, tot i que oficiosament ja se sap que no és així. «És una molt bona notícia per al poble, perquè mai fins ara havíem rebut com a herència diners en metàl·lic», apunta Graupera, el qual també agraeix la informació que va facilitar-li el familiar per localitzar la fortuna, ja que si no fos per ell mai haguessin sabut que els diners eren per a Llavaneres. «Per això, farem un agraïment públic a la família de Gabernet i fins i tot els donarem una gratificació econòmica», hi afegeix l'alcalde, sense determinar de quina quantitat es tracta.
Dos nebots vius
Els únics descendents vius d'aquest home, que només va viure els últims deu o quinze anys a Sant Andreu de Llavaneres, són dos nebots. Un dels quals és el que va adreçar-se a l'alcalde per explicar-li l'herència; l'altra és una neboda que actualment està interna en un centre per a persones discapacitades a les comarques de Girona.
Els diners es faran servir per fer una seu de la policia
Amb l'herència ja a disposició de l'Ajuntament, el govern municipal ja ha trobat el destí dels diners. L'alcalde explica que es faran servir per a benestar social i per construir una prefectura de la policia local. L'edifici es construirà a l'eix de l'avinguda Sant Andreu, tot i que encara no s'ha decidit en quin lloc exactament. «Hi ha dues propostes de terrenys sobre la taula: una sota dels jardins de Joaquim Passi i l'altra, a la confluència de l'avinguda amb el camí del Pla de la Torreta», explica Bernat Graupera, que confia poder tancar el més aviat possible l'emplaçament per començar les obres. Sigui com sigui, a l'entrada de la nova comissaria, on també està previst que hi hagi espai per a l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i per a situar-hi permanentment una ambulància, s'hi col·locarà una placa d'agraïment a la família de Gabernet. L'Ajuntament també invertirà els diners de l'herència en petites actuacions com ara la renovació dels jocs infantils de dos parcs públics: el de Ca l'Alfaro i el de Mare de Déu de Montserrat.