L'esquí català tanca una gran temporada
Tot i això, el mal temps del desembre ha deslluït una campanya que no pot repetir els registres espectaculars del 2009
L'any 2009 les estacions d'esquí del Pirineu català van assolir el volum rècord de 2,3 milions de visitants. Aquest any voltarà els 1,7 milions, segons els primers balanços de les estacions d'esquí, just després de tancar la paradeta (algunes, com la Masella, encara són obertes aquest cap de setmana, i si el temps ho permet continuaran en funcionament fins al 2 de maig). Uns 1,2 milions al Pirineu de Lleida, i mig milió a les estacions gironines, segons les estimacions avançades per les estacions. Uns registres que no arriben als de l'any passat però que representen un tancament de temporada molt correcte per als interessos de les estacions.
«La temporada ha estat difícil al principi, amb un clima advers», explica Cristòfol Pérez, portaveu de Gran Pallars, la societat que gestiona les estacions d'Espot i Portainé. Les primeres nevades fortes al Pirineu es van fer esperar, fins ben entrat el mes de desembre, i després les pluges van complicar l'arrencada de la temporada fins per Nadal. «A partir de cap d'any tot va anar molt més rodat, neu abundant i bon temps els caps de setmana, i vam aconseguir remuntar», explica el portaveu de Gran Pallars. Entre les dues estacions del grup han aconseguit vendre entre 140.000 i 150.000 forfets, registre que iguala el de la campanya de l'any passat.
A la resta del Pirineu lleidatà, Vaquèira Beret (uns 750.000 forfets), Boí Taüll Resort (uns 150.000), Tavascan (15.000) i el Port del Compte (120.000 forfets) s'han mogut entre la repetició dels bons resultats de l'any passat i una reducció d'un 10%, segons els primers recomptes.
Al Pirineu gironí també estan satisfets. «La temporada ha estat molt bona, gairebé hem repetit els resultats de l'any passat», expliquen des de l'estació de la Molina. Aquesta estació calcula que ha repetit els 300.000 forfets venuts de la temporada passada. A la Masella qualifiquen la temporada d'«any bo». Igual que l'any passat, la mala situació de l'economia no ha impedit que la gent, aprofitant l'abundància de neu als cims, pugés a l'estació a esquiar, sobretot a partir del mes de gener.
La Masella, a més, ha volgut allargar la temporada. Juntament amb Vallter 2000, és una de les úniques estacions catalanes que encara estan obertes aquest cap de setmana. La Masella s'ha posat com a objectiu allargar la temporada fins al 2 de maig, si el temps ho permet, i a Vallter aquest també serà l'últim cap de setmana esquiable.
La Vall de Núria ha venut 37.000 forfets, un 11% menys que la temporada passada, i Vallter ha rebut més de 67.000 esquiadors, a més de 25.000 visitants més. A la resta d'estacions del Pirineu l'evolució ha estat semblant. Les estacions andorranes no han pogut repetir els resultats de l'any passat, en què gràcies al clima van poder gaudir de sis mesos esquiables, però han obtingut uns registres més que correctes.
Al Pirineu d'Aragó les autoritats aragoneses de Turisme fixen en una forquilla d'1,6 a 1,8 milions el nombre d'esquiadors que aquest hivern han visitat les seves estacions.
Un cop enllestida la temporada, les estacions fan balanç i preparen millores i inversions amb vista a la temporada vinent. Cap no ha anunciat cap canvi espectacular. «Encara és aviat», responen la majoria. I, per molta inversió que facin, en última instància tot acabarà depenent del mateix: que nevi fort i després faci bon temps.
I ara, la campanya d'estiu
Un cop enllestida la temporada d'esquí, la majoria d'estacions catalanes es preparen per obrir la d'estiu. Ni de bon tros no es repetiran els comptes de resultats de l'hivern, però les visites d'estiu i de natura són un fenomen a l'alça, segons el mateix sector, i permeten mantenir una certa activitat als restaurants, hotels i apartaments vinculats amb les estacions de la zona. Algunes estacions, com ara la Vall de Núria, són, de fet, des del seu origen estacions vinculades a l'excursionisme i la natura, i no només a l'esquí.
En aquesta estació, entre les activitats que hi ha per escollir aquest estiu hi ha excursions a cavall, passejades en barca pel llac, tir amb arc, minigolf i un circuit d'orientació. A la Molina, a partir del primer cap de setmana de juny s'hi oferiran diverses activitats. Com a novetat, es pot destacar el busseig als estanys de la muntanya, passejos en Segway o un circuit termal a l'hotel La Collada. També es tornarà a posar en marxa el tubbing, una zona de tobogans pels quals es baixa amb uns flotadors gegants, i un altre dels atractius és un circuit d'aventura pel cim dels arbres.
D'altra banda, a l'estació de Vallter durant el bon temps el telecadira de quatre places també està obert. L'ascensió, de vint minuts de durada, permet gaudir d'un paisatge únic. També es pot conèixer el naixement del riu Ter i fer rutes de senderisme.
A la majoria d'estacions lleidatanes també hi ha activitats d'estiu. A les estacions que gestiona Gran Pallars, Espot i Portainé, s'hi organitzen activitats d'excursionisme, passejos a cavall i baixades en ràfting pel Noguera Pallaresa, entre d'altres, tot i que no ho organitza directament Gran Pallars. Vaquèira sí que programa directament activitats de lleure i esport d'estiu. Boí Taüll, en canvi, ha decidit tancar portes fins a la tardor.