Educació

Acord dels territoris per a l'accés a la universitat

Insten a ajornar la revàlida i pacten mantenir el districte únic i la selectivitat

El curs escolar tot just acaba de començar i, tot i que el govern català ha dit i repetit que els alumnes de batxillerat no hauran de fer revàlides i que la selectivitat es farà com sempre, la incertesa sobre el futur de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) deixa inquiets molts estudiants i famílies. De fet, encara queden aspectes per aclarir, com ara si els estudiants podran, com fins ara, accedir a qualsevol universitat de l'Estat. Tots els territoris estan d'acord a mantenir el model d'accés a la universitat tan semblant a l'actual com sigui possible al marge del que digui la llei Wert.

Així ho confirma el director general d'Universitats, Josep Pallarès, que explica que en la reunió que van mantenir dimarts a Valladolid responsables d'Universitats de totes les comunitats autònomes van demanar al Ministeri d'Educació, “amb independència del seu color polític”, una pròrroga d'un any en l'aplicació de la revàlida de segon de batxillerat. Les proves de final de cicle, previstes en la Lomqe, entren en vigor aquest curs, tot i que fins al següent no compten per obtenir el títol de batxillerat.

Segons Pallarès, les comunitats autònomes han avisat el ministeri que fer la prova en el termini previst és molt difícil perquè comporta molts “problemes tècnics”. “Cada any la prova de les PAU ja està validada al desembre, però el ministeri encara no ha publicat l'ordre que desenvolupa la llei” de la revàlida, avisa. Tot i això, els diferents territoris s'estan organitzant entre ells per esquivar l'esperit de la llei Wert, que deixa en mans de cada universitat les proves d'accés.

Així, de la mateixa manera que les dotze universitats catalanes i la Secretaria d'Universitats i Recerca es van posar d'acord per fer una prova comuna, altres universitats de l'Estat han seguit l'exemple i ara, a més, estan arribant a una entesa de reconeixement mutu per permetre la mobilitat d'estudiants, l'anomenat districte únic.

Fonts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) expliquen, per exemple, que ja hi ha un acord perquè totes les proves de selectivitat puntuïn fins a catorze perquè tothom tingui les mateixes oportunitats d'entrar a graus que demanin més de deu punts. També les universitats han forçat el Ministeri d'Educació a garantir que la prova de la revàlida serà “molt semblant” a la selectivitat.

Tot i les petites concessions i de no tenir majoria política per garantir el manteniment de la Lomqe, el govern espanyol es resisteix a fer marxa enrere i ahir el Departament d'Ensenyament informava que ha rebut un requeriment del Ministeri d'Educació contra els documents d'organització i gestió dels centres per al curs escolar 2016/2017 per a batxillerat, entre altres raons, perquè no inclouen la revàlida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi ambient

Acord per construir una nova depuradora a la comarca del Baix Ebre

Paüls
medi ambient

Presenten una moció per promoure l’ús d’energies renovables

figueres
Medi ambient

El subministrament d’aigua de la dessalinitzadora del Port de Barcelona es contractarà fins almenys el 2030

Barcelona
societat

Denuncien una agressió a una funcionària a la presó de Mas d’Enric

El Catllar
política

Demanen que s’avisi amb temps els veïns quan es fan tractaments fitosanitaris

vidreres
judicial

Absolen l’acusat d’agredir sexualment una noia per falta de proves

empuriabrava
Isabel de Lucas
Sòcia de Nasapp

“Per tenir aire net, cal que tots hi col·laborem”

Ferran Busquets
Director de la Fundació Arrels durant 12 anys

“Ningú escull dormir al carrer si té un espai digne on anar”

Barcelona

Una orquestra per a Asclepi

Girona