Educació

Els rectors reclamen més diners i una rebaixa de les matrícules

El govern reconeix que cal una millora del finançament universitari, però la condiciona a la “disponibilitat pressupostària”

Les universitats advoquen perquè s'equipari el preu dels graus amb el dels màsters

Els rectors de les universitats públiques catalanes van fer pinya ahir per reclamar, en una declaració conjunta, un augment en el finançament dels seus centres i una rebaixa dels preus de les matrícules, que a Catalunya són dels més alts d'Europa. En un moment en què el govern està enllestint els pressupostos de l'any 2017, les universitats demanen per al proper exercici almenys 100 milions d'euros més i un descens dels preus de graus i màsters d'un mínim del 10%.

El president de torn de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), el rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, va recordar que en els darrers anys les transferències de la Generalitat s'han reduït un 45%, la qual cosa ha comportat un descens en el finançament d'entre el 20% i el 25% a causa de l'augment del preu de les matrícules. Aquesta retallada, juntament amb d'altres de l'Estat, ha deixat les universitats en una situació molt precària que ha afectat la qualitat de la docència i la recerca.

Els rectors demanen, a mitjà termini, un model de finançament estable, que superi el 0,88% de la inversió del PIB que es destina a Catalunya per arribar a la mitjana de l'1,22% que es dóna als països de l'OCDE. També pel que fa als preus de les matrícules, els màxims responsables de les universitats reclamen que s'equiparin amb els estàndards de l'OCDE, en què, de mitjana, els estudiants aporten el 14% del preu dels seus estudis, mentre que a Catalunya s'arriba al 26%.

El secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, va entomar, poc després, les demandes dels rectors. Navarro va admetre que és “obvi” que cal “un finançament millor” de les universitats, i va advocar perquè “els preus dels màsters s'acostin als dels graus”, però no va avançar com es traduirà tot plegat en els nous pressupostos. El secretari d'Universitats i Recerca va vincular la millora del finançament a la “disponibilitat pressupostària”. Quan n'hi hagi –va prometre–, les transferències de la Generalitat milloraran “molt clarament”.

Els rectors han alertat reiteradament –i ahir ho van tornar a fer– que una eventual rebaixa en el preu de les matrícules no ha de suposar, en cap cas, una nova pèrdua de recursos. En cas que les seves demandes no siguin ateses pel govern, Bonet no va voler “aventurar” quina seria la reacció de les universitats. “Ha d'imperar el diàleg”, va dir el president de l'ACUP, que va remarcar la importància de la declaració conjunta de les universitats públiques per engegar un “diàleg” amb l'administració.

A banda de la reclamació d'un finançament estable i de la reducció dels preus de les matrícules, els rectors i els presidents dels consells socials de les universitats van reclamar també més autonomia organitzativa, financera, de gestió de personal i acadèmica, i l'establiment d'un “pla de xoc” conjunt de deu anys entre les universitats i la Generalitat per renovar les plantilles de professors i reduir-ne la precarietat.

Els responsables de les universitats també van prendre posició en la controvertida qüestió del 3+2 (la implantació de graus de tres anys i màsters de dos). Els rectors van garantir que les universitats no oferiran una mateixa titulació amb un nombre diferent de crèdits i que la durada de graus i màsters es determinarà amb criteris estrictament acadèmics. Pel que fa a la política de preus, van reclamar que graus i màsters tinguin el mateix cost per permetre que tothom hi pugui accedir.

LES FRASES

Per mantenir la qualitat, les universitats necessiten més diners
Arcadi Navarro
secretari d'universitats i recerca
Volem un model de finançament que ens asseguri la suficiència econòmica
Sergi Bonet
president de l'acup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia