Educació

Educació

La classe més solidària de Reus

Càritas impulsa un programa pedagògic per a menors de famílies sense recursos

El cos docent, integrat per mestres jubilats i estudiants de magisteri, no rep cap remuneració per la seva tasca

U n centenar de nens i nenes que provenen de famílies amb pocs recursos econòmics s'han inscrit aquest curs al programa Suport pedagògic de Càritas Reus. Cada tarda, de dilluns a dijous , la canalla va a classes de reforç a la seu del carrer de la Concepció de Reus. “Treballem les matèries que tenen a l'escola”, assenyala la coordinadora del projecte, la treballadora social Imma Solé. Els mestres que hi col·laboren i que donen suport als alumnes són, principalment, jubilats, tot i que n'hi ha de més joves i que estudien magisteri. “Ara fins i tot tindrem classe d'anglès gràcies a un nou voluntari”, subratlla Solé.

Fa més de trenta anys que el programa mira de donar les eines adequades als nanos de famílies sense recursos per tal que puguin millorar el seu rendiment a l'aula. “A casa, els pares potser no tenen ni el temps ni els diners per poder costejar unes classes de reforç per als fills”, expressa la coordinadora a l'hora de descriure el perfil habitual del context d'aquesta canalla. Les instal·lacions de Càritas Reus també tenen una biblioteca i una aula d'ordinadors i poden acollir una vuitantena de menors de manera simultània.

“Cada mestre es posa en una aula amb cinc o sis nens” de la mateixa edat i tot el grup es posa a treballar els conceptes que es tracten al col·legi. “Fem matemàtiques, català, castellà, el que toqui”, indica Solé. L' atenció educativa que el programa ofereix se centra en els nens de primària fins als adolescents que ja són a l'ESO i BAT. “N'hi ha que fa una colla d'anys que vénen, que s'han fet grans aquí”, exposa una de les professores del servei, Dolors Puigdengoles. “Són bona canalla. Es fan estimar”, afegeix. Una de les voluntàries actuals, de fet, va ser alumna de Suport pedagògic quan era més petita.

Al costat de Puigdengoles hi ha altres mestres, tots coordinats per Dolors Quadrada, que es va implicar en el projecte des dels inicis. L'èxit del programa és inqüestionable, a tenor de les bones referències que els arriben dels centres educatius. “Estem en contacte amb les escoles i ens van enviant nens que saben que aquí poden millorar”, fa constar altre cop Solé. Una altra de les docents voluntàries, Cori Bach, matisa que Suport pedagògic “mira de donar respostes a les necessitats concretes d'aprenentatge” dels alumnes que hi van. L'any passat, el projecte va tenir 105 infants inscrits i vint-i-nou voluntaris docents. Les xifres, en l'actual exercici, seran similars. El servei està garantit, en part perquè la despesa social és nul·la però, en essència, per l'atenció a la comunitat. “Aquesta és la nostra única voluntat, ajudar la canalla”, rebla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia