Educació

ensenyament

El nou institut Ermessenda de Girona, a l'antiga Simon

El departament preveu que la nova seu estigui a punt per començar el curs 2019/2020

A partir del 2017/2018 i durant tres anys l'institut tindrà una segona seu, al costat del Bosc de la Pabordia

El Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Girona han acordat la remodelació de l'edifici de l'antiga fàbrica Simon, al carrer Barcelona, per situar-hi la seu definitiva de l'institut Ermessenda. La intenció és que les obres d'adaptació de l'edifici estiguin acabades per iniciar el curs 2019/2020, va avançar ahir el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Josep Polanco: “L'obra es farà per fases, i s'aprofitarà l'estructura actual ja que els tècnics confirmen que està en molt bon estat.” L'edifici té uns 4.500 metres quadrats construïts. Mentrestant, però, i per assumir el nombre creixent d'alumnes de secundària a la ciutat de Girona, es preveu crear una segona seu de l'institut Ermessenda a partir del curs vinent. Estarà situada a la zona de Can Prunell, al costat de l'escola Bosc de la Pabordia. Actualment s'està tramitant la cessió d'aquest espai al departament. Serà un espai amb tres mòduls que reforçarà la seu actual de l'institut, situada a l'edifici Cartanyà, propietat del Bisbat de Girona i pel qual el consistori paga un lloguer que supera els 85.000 euros anuals. La regidora d'Educació i Esports de Girona, Isabel Muradàs, va destacar que ja s'ha parlat amb la direcció del centre per anunciar-los els canvis amb vista al curs vinent.

En un principi s'havia pensat en l'edifici de les antigues casernes d'Emili Grahit per fer-hi l'Ermessenda, però el projecte “s'estava allargant massa i no podia ser”. Tot i això, la regidora afirma que des del seu punt de vista –compartit també per Polanco– la ubicació del carrer Barcelona serà “la més idònia”. El director dels serveis territorials va dir que els principals creixements en el nombre d'escolars de secundària els pròxims anys seran als barris de Montilivi, Palau, Santa Eugènia i Sant Narcís.

La mesura acordada pel departament i el consistori ha de donar resposta a l'augment d'escolars de secundària que hi haurà els pròxims anys i evitar que es perpetuïn els bonys que hi ha actualment en diversos centres. En aquest sentit, va dir que s'estima que la població escolar de primer d'ESO per al curs 2017/2018 s'acostarà als 1.350 alumnes (45 grups, un més que aquest curs). Tres cursos més tard, el 2020/2021, s'arribarà al màxim del pròxim decenni, amb 1.450 alumnes (48 grups), i en el curs 2026/2027 es reduirà a 1.300 (42 grups). En el moment de màxima població escolar, l'institut Ermessenda tindrà quatre grups d'ESO i tres de batxillerat. L'augment de línies d'aquest institut suposarà un reordenament de les adscripcions dels centres de primària als instituts públics. Aquesta reordenació suposarà, diu el departament, que les escoles del centre de Girona i algunes de Santa Eugènia hi estiguin adscrites.

L'operació urbanística

A fi que es pugui construir la seu a l'antiga Simon, el consistori haurà de cedir l'edifici, qualificat actualment com a zona d'equipaments. L'edifici, però, no pertany a l'Ajuntament i està immers en un procés de concurs de creditors. Muradàs, d'acord amb els serveis d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona, va preveure ahir que el concurs es resoldrà de manera imminent, i que el consistori l'adquirirà a través d'un procediment previst en la llei d'urbanisme que es diu d'ocupació directa. A grans trets, es tracta d'obtenir els terrenys afectats per un pla urbanístic a través d'una cessió obligatòria, tot i que comporta el reconeixement per part de l'administració dels drets dels propietaris. Per fer una ocupació directa cal, entre altres coses, justificar-ne la necessitat. Muradàs va assegurar que el procés no costarà ni un sol euro a l'Ajuntament de Girona.

LA XIFRA

4.500
construïts té l'actual edifici. S'aprofitarà l'estructura perquè, segons diuen els tècnics, està en molt bon estat.

LA DATA

9.2019
Entrarà en servei
l'edifici definitiu de l'Ermessenda. Fins que no estigui enllestit es disposarà d'una segona seu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia