Educació

Ciència

Les matemàtiques, a tot arreu

Els matemàtics reivindiquen la importància de la seva disciplina en els avenços socials en la prova Cangur per a estudiants

La cultura científica i tecnològica reclama l'equiparació a les altres branques del coneixement

Tenen fama de difícils i de tan abstractes que fins i tot hi ha qui està convençut que no tenen cap utilitat pràctica més enllà de saber comptar, sumar, multiplicar, dividir i poca cosa més, però el cert és que les matemàtiques són a tot arreu. “En la medicina, l'enginyeria, les telecomunicacions o en les cerques de Google”, explicava ahir Xavier Jarque, president de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), durant la XXII Prova Cangur de Matemàtiques, que organitza la SCM des del 1995 amb l'objectiu de fomentar el gust per aquesta matèria entre els joves.

“Les matemàtiques són el sotabosc de la ciència”, sosté Jarque. Sense aquestes, no hi hauria internet, ni avenços en el coneixement del genoma humà, ni gairebé res. Però això no transcendeix a la societat. “En canvi, sí que ho fa el metge que cura un càncer”, lamenta el president de la SCM.

Jarque també rebutja la creença que les matemàtiques són una assignatura difícil i avorrida, i posa com a exemple els 78.800 estudiants de secundària i 27.500 de primària, de més de 1.100 centres d'arreu de Catalunya, que trenquen els “clixés” i s'enfronten als dilemes matemàtics de la prova Cangur. “Per als alumnes suposa una motivació i un repte i és una manera de sortir de la rutina”, diu Elena Ferro, professora de matemàtiques de l'institut Príncep de Viana, de Barcelona, que valora el fet que el concurs no consisteixi en la “resolució típica de problemes”, sinó que hi intervenen “l'enginy i la lògica”.

A banda de les proves Cangur, que es fan simultàniament a diversos països d'Europa, Àsia i Amèrica, les matemàtiques tenen també projectes com ara l'Olimpíada Matemàtica, un certamen internacional que, tot i que fa molts anys que es fa, té poc ressò, lamenta Jarque. “Per contra, quan es fa l'Olimpíada de Filosofia tothom en parla”, observa el president de la SCM, que admet que la sèrie Merlí, de TV3, hi ha tingut molt a veure.

Les disciplines científiques ja fa temps que reivindiquen el seu paper en la societat i ahir el president de l'IEC, Joandomènec Ros, va aprofitar les proves Cangur per llegir el Manifest per la cultura científica i tecnològica, que reclama que s'equipari a les altres “branques del coneixement”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El periodista Ramon Iglesias, pregoner de la Festa Major

PORTBOU

S’engega la campanya ‘A les tantes, intactes’

GIRONA
Tallada l’AP-7 a Ulldecona per l’accident de dos camions
societat

Tallada l’AP-7 a Ulldecona per l’accident de dos camions

Barcelona
societat

Neutralitzada la fuita d’àcid clorhídric pel soc de dos camions a l’AP-7 a Ulldecona

Barcelona
mobilitat

Mataró tanca la meitat de la zona blava a l’agost per facilitar l’aparcament

Mataró

L’escola de teixits de Canet “renaixerà” com un centre d’FP integrada

Canet de mar
trasnports

Les obres a la línia L4 del metro deixaran sense servei entre les estacions de La Pau i Selva de Mar

Barcelona
immigració

L’Estat vol agilitzar regulacions i permisos de residència als immigrants

barcelona
medi ambient

Expedient a l’empresa de Polinyà pel vessament al Besòs

POLINYÀ