L'Ajuntament de l'Espluga reclama la cessió de l'institut vell per situar-hi una llar d'infants i l'escola d'adults

En desús des de fa un any i mig, l'edifici ha estat objecte de diverses bretolades

Vidres trencats a les finestres, pintades a les parets i a la porta d'accés del recinte, desencaixada, és la lamentable imatge que presenta el vell institut de secundària del municipi.

El cas és que l'Ajuntament vol aprofitar l'espai de l'antic institut i condicionar-lo per albergar-hi, d'una banda, la llar d'infants municipal, que es troba a les instal·lacions del CEIP Martí Poch del municipi, per tal de poder ampliar les places. I també l'escola d'adults que, ara per ara, du a terme els cursos a la sala polivalent de l'antic hospital. Tots dos serveis compartirien de manera independent els equipaments educatius en tràmits de cessió.

El consistori ha mantingut contactes amb el director territorial d'Educació, Vicent Villena, que assegura que la petició de trasllat de la llar d'infants municipal i l'emplaçament del centre de formació d'adults s'ha remès al Departament d'Ensenyament de la Generalitat, que té en patrimoni l'edifici. Villena apunta: «Hem manifestat l'interès de poder revertir l'espai per a usos educatius»; una proposta que aprova molt positivament. Però, assegura, que és un procés llarg perquè la conformitat, en aquest cas, està supeditada a la disposició que puguin fer-ne d'altres departaments.

Per la seva banda, la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament espluguí, Maria Jesús Martín, conscient del deteriorament de l'edifici i de la necessitat d'ús, afirma: «Insistirem en la demanda.»

L'IES Joan Amigó es va crear l'any 1985 al complex del Casal de l'Espluga. El centre d'ensenyament de secundària tancava, definitivament, les portes en finalitzar el curs 2007-2008. Els alumnes iniciaven les classes del curs 2008-2009 al nou edifici situat al carrer del Serè, que gaudeix d'unes modernes i àmplies instal·lacions.

El casalet, annex

C.G

Annex al vell institut de secundària IES Joan Amigó, es troba l'edifici del casalet que la Generalitat adquiria l'any 2000 conjuntament amb els equipaments educatius per tal d'ampliar-ne les instal·lacions. La sala de teatre i cinema del casalet infantil, que disposa d'un aforament de dues-centes places, fa anys que no es fa servir. El recinte també havia acollit, anteriorment, representacions escolars i altres esdeveniments destacats a la vila. La part de l'edifici que feien servir els alumnes de l'institut es vol utilitzar com a espai de la llar d'infants. Més endavant no es descarta recuperar el casalet com a equipament cultural.