L'Institut Català de Finances instal·larà plaques solars en nou centres educatius gironins
Està previst que els equipaments estiguin col·locats abans de finals d'any
Els centres educatius de la demarcació de Girona que es beneficiaran de la iniciativa són el CEIP la Branca, de la zona escolar rural (ZER) Montgrí, d'Albons; el CEIP Pinya de Rosa, de Blanes; el CEIP Joana d'Empúries, de Castelló d'Empúries; el CEIP Celrà; el CEIP Amistat, de Figueres; el CEIP Ramon Muntaner, de Peralada; el CEIP Masó i l'IES Vallvera, els dos de Salt, i el CEIP l'Estany, del ZER L'Empordanet, d'Ullastret.
La instal·lació i explotació de les instal·lacions anirà a càrrec de l'empresa AV Soltaica, del Grup Aplir. I forma part d'una iniciativa més àmplia que impulsa el govern de la Generalitat amb l'objectiu d'instal·lar plaques solars a 108 centres escolars de Catalunya. El projecte suposarà la instal·lació de 14.400 metres quadrats de plaques i d'una potència d'1,8 MWp, que s'estima que generaran uns 3,6 GWh anuals. La potència que es generarà serà l'equivalent al consum elèctric anual de 1.200 famílies, però s'estalviarà l'emissió de 1.250 tones de CO2 a l'atmosfera. AV Soltaica es farà càrrec dels arrendaments de les cobertes per un període d'entre 20 i 25 anys, a canvi d'un cànon i de l'execució d'un projecte educatiu. Cada centre disposarà d'un panell informatiu que permetrà als alumnes fer un seguiment de l'energia que generin les plaques i de l'estalvi que suposin en les emissions de CO2. El projecte suposarà una inversió aproximada de 10 milions d'euros en l'àmbit de les energies renovables, un sector emergent que ha de ser un dels motors de la recuperació econòmica.
Energies renovables en altres IES
Aquests nou centres educatius no seran els únics que disposaran de plaques solars que generin energia per al seu propi consum. Des de fa uns anys, en diversos instituts de secundària gironins, entre els quals l'antic Vallvera de Salt, l'IES de Cassà de la Selva i l'IES Baix Empordà de Palafrugell, ja es va instal·lar aquest tipus d'equipament, en aquest cas en el marc del programa Xesca (Xarxa d'Escoles Solars de Catalunya), promogut des de la direcció general d'Energia i el Departament d'Educació. A més d'estar adherit a la xarxa Xesca, l'IES Vallvera també està integrat en el projecte Solidarízate, impulsat per l'organització Greenpeace i l'organisme estatal de l'Institut per la Diversificació i l'Estalvi d'Energia. L'IES Baix Empordà fa servir des de fa anys l'energia solar per escalfar l'aigua del gimnàs.