Educació

Municipal

Un curs amb més inversió en edificis

Mataró inaugura amb barracons un institut i reobre l’edifici de l’escola Angeleta Ferrer; Montgat té nova escola, i Pineda estrena la seu del tercer institut

Prop de 61.000 alumnes de P3 a batxillerat estan cridats a les aules

Dimarts arrencarà un nou curs escolar que al Maresme estarà marcat amb l’estrena de nous edificis educatius, un fet significatiu ja que feia molts anys que no es veia. En concret, i segons les dades facilitades pels serveis territorials del Maresme i el Vallès Oriental, la comarca comptarà amb una nova escola a Montgat i un nou institut a Mataró, el de Les Cinc Sènies. Les dues estructures començaran a caminar en barracons, però, tal com va indicar ahir la directora dels serveis territorials, Carmina Pinya, “aquests centres tindran prioritat a l’hora de dotar-los d’edificis permanents”. A banda dels dos equipaments que incrementen les infraestructures escolars, a Mataró es reobre un nou espai: l’escola Angeleta Ferrer, que durant cinc anys ha hagut de compartir espai amb l’escola Torre Llauder perquè l’edifici es va haver de tancar per un greu problema estructural. Finalment, Pineda disposarà de les instal·lacions definitives del tercer institut de secundària després de deu anys de retard. Aquests seran els centres dels quals podran gaudir els alumnes a partir del dia 12, però el curs 2017/18, un cop començat, continuarà afegint grans millores en els equipaments. “A principi d’any es podrà obrir l’ampliació del segon institut de Tordera, que es fa amb un sistema de mòduls definitiu, i per Setmana Santa, la nova escola Carles Salicrú dins la fàbrica Llobet-Guri de Calella”, va precisar Pinya.

Paral·lelament a les grans inversions, des del departament es van voler destacar “les ampliacions i grans reformes” fetes a l’institut Bisbe Sivilla de Calella i Alexandre Satorras de Mataró, amb una inversió d’uns 200.000 euros en cadascun d’ells. “Finalment, també s’han fet seixanta actuacions menors en centres tant del Maresme com del Vallès Oriental, per un valor de 2,4 milions d’euros”, hi va afegir la directora.

Menys alumnes de P3

El nou curs que comença manté la tendència a la baixa dels darrers anys pel que fa a alumnes que inicien la seva trajectòria escolar a P3. Dels 60.903 alumnes del Maresme de 3 a 18 anys, els d’infantil i primària sumen 41.902 estudiants –d’aquests, 4.064 són de P3–. Pel que fa a l’educació secundària obligatòria (ESO), la cursaran a la comarca 16.019 nois i noies, dels quals 4.756 ho faran a primer. Finalment, pel que fa a batxillerat, 3.042 alumnes cursaran aquests estudis durant el curs que comença i, d’aquesta xifra, 1.688 ho faran en el primer dels dos cursos que l’integren.

Carmina Pinya va recordar que es manté la distribució de l’alumnat pel que fa als centres de titularitat pública i els concertats. “En infantil i primària és d’un 74,77% per a la pública i d’un 25,23% per a la concertada i, a l’ESO, d’un 69,9% per als centres públics i un 30,1% per als privats concertats”, va especificar.

Previsions amb marge

La directora dels serveis territorials va fer incís en el treball que s’està duent a terme per afrontar amb prou garanties un futur en què les principals necessitats d’espais seran per als estudiants de secundària. “Parlem de preveure un horitzó d’aquí a set anys”, diu, i hi afegeix: “Neixen menys infants i a les aules de P3 es nota molt, fet que provoca que alguns grups hagin de tancar; en canvi, sí que hi ha una demanda creixent d’estudiants d’ESO.” Pinya va explicar que, en l’àmbit de Catalunya, el nombre d’alumnes per grup classe ha baixat a una mitjana de 21 alumnes a P3 i a 27,7 a l’ESO. Paral·lelament, la directora va anunciar que, pel que fa a la plantilla de professionals, aquest curs hi haurà un augment significatiu, que se situa en 537 persones, repartides als centres del Maresme i el Vallès Oriental. D’aquestes, el major increment és en els professors de secundària, amb 415 noves incorporacions.

Prop de tres milions en ajudes de menjador escolar

El Consell Comarcal del Maresme va anunciar ahir que amb l’inici de curs també s’atorgarà una part important de les beques de menjador escolar que han estat acceptades pel Departament d’Ensenyament. En concret, la partida que es començarà a fer efectiva en els primers dies d’escola puja a 2.912.700,56 euros, “que, tot i no ser la definitiva, supera en un 17% la del curs passat”. Un total de 7.644 alumnes de primària i secundària de la comarca han sol·licitat ajuts econòmics per poder fer front a les despeses del menjador escolar, una xifra que representa 535 peticions més que les tramitades el curs passat. D’aquestes, i encara amb expedients per resoldre, s’han aprovat 5.429 perquè compleixen tots els requisits reclamats. D’aquests estudiants beneficiats amb les ajudes econòmiques, 5.353 han aconseguit que l’administració els pagui el 50% del cost del servei de menjador i 76 tenen dret a una beca del 100%. A partir de la setmana vinent es notificarà als centres docents els alumnes que ja tenen concedit l’ajut i, una vegada resolts tots els expedients, cada sol·licitant rebrà resposta a la seva sol·licitud. Les que hagin estat denegades, o tinguin alguna incidència, disposaran d’un termini per poder presentar-hi al·legacions. El curs passat es van entregar 5.390 beques de menjador.

Estudis fets a mida per poder entrar a treballar

La formació professional rep una atenció especial del Departament d’Ensenyament al Maresme. L’objectiu és disposar d’una oferta prou adequada a la demanda de feina que existeix al territori. En aquest sentit, torna a provar sort el cicle formatiu de grau superior de patronatge i moda, que imparteix l’institut Lluís Domènech i Montaner de Canet. Paral·lelament també s’impulsen els programes de formació i inserció com el d’electricitat i electrònica a l’institut de Premià de Mar; el d’imatge personal a l’institut Ramon Turró de Malgrat, o el d’auxiliar de pintura a l’institut Euclides de Pineda de Mar.

Més eines per aprendre a ser ciutadans

Seixanta centres dels serveis territorials del Maresme i el Vallès Oriental han rebut la formació perquè els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic al llarg de la seva trajectòria escolar. D’aquests, 58 ja l’implementen i, a més, 21 estan en previsió de rebre la formació concreta durant aquest curs.

Escola inclusiva i d’atenció a la diversitat

Aquest curs es garanteix un increment del personal docent per millorar l’atenció educativa a aquells alumnes que tenen necessitats específiques. Hi haurà, doncs, més professionals en el camp de la psicopedagogia i la logopèdia, entre d’altres, i nou noves aules d’acollida que s’afegiran a les 42 existents.

Impuls a les competències plurilingües

Es fa especial incís en la necessitat d’ampliar els recursos perquè l’alumnat arribi a dominar altres llengües a banda del català i el castellà. Cinc centres faran el segon any d’aplicació de la comprensió de llengües a través de les matèries i aquest curs s’hi incorporaran una escola i tres instituts més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia