Educació

Societat

Un planter tecnològic

Trenta-sis equips, gairebé tots de les comarques de Girona, van participar ahir a la Politècnica de la UdG en la First Lego League

La cita té com a objectiu fomentar l’afició a la ciència i la tecnologia entre els adolescents

La Politècnica de la UdG va tornar a ser, ahir, l’amfitriona d’un dels tornejos de la First Lego League (FLL) de l’Estat espanyol. Es tracta d’unes proves per a nois i noies d’entre 10 i 16 anys basades en la robòtica, però si bé el més destacat de la jornada –repartida en sessions de matí i tarda– són les proves a les quals se sotmeten els ginys (construïts pels joves amb peces de Lego, d’aquí el nom de la competició), en realitat la FLL va molt més enllà perquè els equips han de presentar un projecte de caire tecnicocientífic sobre un tema decidit per l’organització. Aquest cop era la millora del cicle humà de l’aigua; és a dir, com consumir aigua de manera sostenible. Es van presentar, per exemple o la localització d’humitat del sòl per saber quan cal regar les plantes; unes piscines d’aigua salada reutilitzable per a ús terapèutic; un raspall de dents que permet reduir el consum d’aigua; un aparell que avisa quan gastem més aigua del que és recomanable; un sistema d’aprofitament de la humitat de l’aire per regar testos o solucions per a la detecció d’embussos a les canonades. Aquests dos darrers projectes van ser els premiats. Els guanyadors absoluts del matí i de la tarda, respectivament, van ser els Arobot Nano, de l’escola Estanys de Platja d’Aro i els Mix Wolvineers, del Fedac Sant Narcís, de Girona.

Però, per sobre de tot, la FLL –que en el cas de Girona organitzen la UdG i la Fundació Scientia– és una festa que reuneix centenars de participants i acompanyants, bàsicament familiars, units per una afició que ves a saber si pot acabar sent la professió d’alguns d’aquells joves. De fet, els promotors de la FLL expliquen que el seu objectiu és “contribuir a la creació de vocacions científiques i tecnològiques” i “estimular la participació en projectes de divulgació científica i tecnològica d’alt impacte i valor”. Per descomptat, iniciatives com aquesta ajuden a consolidar hàbits com ara el treball en grup.

Ahir van competir 36 equips (de centres educatius o associacions), la majoria dels quals, de les comarques de Girona, però també d’altres punts de Catalunya. Com que l’adquisició del material requereix una despesa inicial notable (com a mínim, d’uns 900 euros), aquest any l’organització ha aplicat un pla social consistent a facilitar-lo de manera gratuïta a equips que no disposen de prou recursos. Un equip de Salt que ahir va competir a la Politècnica havia obtingut aquest suport.

La FLL estatal inclou proves com ara les d’ahir en diverses ciutats de l’Estat. Els millors equips tindran dret a participar en la final, que aquest any tindrà lloc a Logronyo el 10 i l’11 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

S’engega la campanya ‘A les tantes, intactes’

GIRONA
Tallada l’AP-7 a Ulldecona per l’accident de dos camions
societat

Tallada l’AP-7 a Ulldecona per l’accident de dos camions

Barcelona
societat

Neutralitzada la fuita d’àcid clorhídric pel soc de dos camions a l’AP-7 a Ulldecona

Barcelona
mobilitat

Mataró tanca la meitat de la zona blava a l’agost per facilitar l’aparcament

Mataró

L’escola de teixits de Canet “renaixerà” com un centre d’FP integrada

Canet de mar
trasnports

Les obres a la línia L4 del metro deixaran sense servei entre les estacions de La Pau i Selva de Mar

Barcelona
immigració

L’Estat vol agilitzar regulacions i permisos de residència als immigrants

barcelona
medi ambient

Expedient a l’empresa de Polinyà pel vessament al Besòs

POLINYÀ
societat

Marina Port Vell ja pot encabir més iots de gran eslora

Barcelona