Figueres esdevé seu de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la UdG
És una actualització de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà
Els objectius són la promoció de l’estudi dels vins i olis empordanesos
El vi i l’oli de l’Empordà compartiran una càtedra d’estudis de la Universitat de Girona. La càtedra, amb seu a la ciutat de Figueres, tindrà com a objectius la promoció de l’estudi, la recerca, el coneixement, la transferència tecnològica i la millora dels vins i olis empordanesos. S’hi investigaran tots els processos que intervenen en l’elaboració, criança i consum d’aquests dos productes, la seva difusió i projecció tant en àmbits tècnics com professionals, tenint especial cura dels aspectes culturals que intervenen al seu entorn. Els treballs d’aquesta càtedra es faran en col·laboració amb altres departaments universitaris, entitats, organismes, empreses i el sector vitícola a fi d’assolir sinergies que incrementin l’eficàcia de la seva actuació. La coordinació serà a càrrec del biòleg i figuerenc Josep Maria Dacosta, i Jesús Francés Ortega, investigador i docent de la UdG, en serà el director.
Renovació de càtedra
La Càtedra del Vi i de l’Oli, que es va presentar oficialment ahir en un acte a l’auditori dels Caputxins de Figueres, és una renovació de l’antiga Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà: l’Ajuntament de Figueres –que ja participava en l’antiga fórmula– passa a ser un dels patrons principals, juntament amb la DO Vi de l’Empordà i la DOP Oli de l’Empordà, que s’hi incorpora com a nou patró.
Ahir també va tenir lloc la signatura del conveni entre els representants dels diferents organismes que sumaran esforços en aquesta iniciativa: l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi; el president de la DO Vi de l’Empordà, Xavier Albertí, i el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simó Casanovas. Figueres reforça d’aquesta manera el seu paper de capitalitat comarcal amb les activitats i nous objectius de la renovada càtedra.
Marta Felip destaca que el que es busca amb aquesta càtedra és el rigor acadèmic, però també la dinamització. “Volem buscar sinergies entre el sector, la Universitat i Figueres com a capital agroalimentària de l’Empordà”, diu l’alcaldessa.