Educació

Atac a la llengua catalana

Ensenyament prepara una preinscripció “normal”

L’Estat aparca la casella del castellà després del revés del TC sobre les ‘beques Wert’ i no prendrà decisions “ràpidament”

Méndez admet que no pot canviar en model educatiu català amb el 155

El Departament d’Ensenyament treballa “amb normalitat” per preparar el procés de preinscripció de cara al curs 2018/19, després que divendres de la setmana passada el govern espanyol insinués que, en aquest tràmit administratiu, es podria incloure una casella en què es demanaria als pares si desitgen que els seus fills siguin escolaritzats en castellà. Tot i que el govern espanyol no ha descartat, de manera explícita, aquesta opció, les paraules dels darrers dies dels responsables del Ministeri d’Educació fan pensar que l’eventual introducció del castellà com a llengua vehicular a l’escola no es farà a través de la casella de la discòrdia.

La sentència del Tribunal Constitucional (TC), feta pública dimarts, que anul·lava diversos apartats de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), ha deixat el govern espanyol tocat i el mateix Méndez de Vigo admetia que apartats com la disposició addicional 38a, que preveia que la Generalitat sufragués amb 6.000 euros l’escolarització en castellà en un centre privat dels alumnes que ho haguessin sol·licitat i no trobessin oferta, no s’haurien d’haver inclòs en la norma. El TC assenyalava que el text “envaeix competències assumides per la Generalitat i vulnera el règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya”.

Tot just conèixer-se la possibilitat que el govern espanyol inclogués la casella de l’ensenyament en castellà, diversos agents de la comunitat educativa com la Junta de Directors de Catalunya van advertir que, a banda de contrària al bon aprenentatge de totes les llengües i a la cohesió social, la mesura va contra la llei d’educació de Catalunya (LEC) i contra l’Estatut, que disposen que el català és la llengua vehicular a l’escola. A més, introduir la casella a través de la resolució de la preinscripció no té gaire sentit, ja que es tracta d’un tràmit administratiu que regula aspectes com el calendari de matriculació o els punts que tenen els alumnes en funció de diferents barems per accedir a una escola o una altra i que no tenen res a veure amb el règim lingüístic.

Davant aquesta situació incòmoda, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir, Méndez de Vigo va recular respecte a la rotunditat amb què havia comparegut el divendres anterior amb un rotund “ho farem” en referència a la introducció del castellà com a llengua vehicular, subratllant que “per al govern és molt important la llibertat i el dret dels pares a escollir la llengua vehicular de l’educació dels seus fills”. “Quan jo sento a dir a alguns que el govern modificarà el sistema educatiu per l’article 155... No pot, no pot pel 155 ni pel 310”, justificava Méndez de Vigo.

Segons el portaveu del govern de Rajoy, “el govern no pot modificar un sistema educatiu que està transferit a una comunitat autònoma”, i donar per fet l’atac a la immersió lingüística vigent des del 1983 és una “actitud pròpia del victimisme de qui vol fer d’això una basa política”. El ministre, però, ahir ja no va voler parlar en públic de l’opció del castellà com a “vehicular” i va presentar la disputa iniciada pel seu ministeri amb la filtració que estudiava l’opció de la casella en castellà com una harmonització entre la llei i el que diuen els tribunals. “El que vol el govern és garantir que es compleix el que diu la llei i, on hi ha una controvèrsia, que es compleixi el que diuen els tribunals per resoldre la controvèrsia, i tot de la millor manera per garantir tant això com el dret fonamental dels pares”, va reblar Méndez de Vigo.

El Departament d’Ensenyament, mentrestant, va fent el que pot, en espera que, un dia o un altre, es formi govern.

LA DATA

06.03.14
és el dia que la Generalitat
presenta recurs contra l’anomenada llei Wert
..

LA FRASE

Sento a dir que el govern modificarà el sistema educatiu per l’article 155... No pot pel 155 ni pel 310
Íñigo Méndez de Vigo
ministre d’educació
Les claus

De filtrar la casella al torpede del TC i la voracitat de Cs

David portabella

“Jo no he parlat mai de casella”, va dir el ministre Méndez de Vigo en el penúltim Consell de Ministres, amb el to de qui és ultratjat per una ofensa. I, literalment, Méndez de Vigo tenia raó quan deia que ell mai ha pronunciat el mot casella. El que passa és que un ministeri és més que el seu ministre, i va ser el secretari d’estat, Marcial Marín, qui va llançar la filtració de la casella en castellà en un cita discreta amb la premsa el dijous 15 de febrer. “Hi som sensibles”, es va sincerar la mà dreta de Méndez de Vigo. Que Dolors Montserrat, única ministra catalana, parlés també de “casella” prova que la idea era més que una paraula casual en una tempesta d’idees.

Rivera sempre guanya

Quan el ministeri explorava la via per castellanitzar, però, va arribar el torpede del TC amb l’anul·lació de les beques Wert per escolaritzar en castellà. I La Moncloa es lamenta que, passi el que passi, en la pugna de l’espanyolisme Albert Rivera sempre guanya. Pel fet de no governar, Cs sempre es pot permetre anar més enllà que un PP tenallat pels límits de les lleis. “No es pot pel 155 ni pel 310”, va dir ahir Méndez de Vigo, com si multiplicar per dos el 155 fos l’única via de rivalitzar amb Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.