Nova beca d’investigació Eduard Puig Vayreda
Es crea per a treballs referits al món de la vinya i el vi a l’Empordà
La beca Eduard Puig Vayreda serà dotada amb 5.000 euros i s’atorgarà a projectes d’estudi relacionats amb el món de la vinya i el vi a l’Empordà. La iniciativa és impulsada conjuntament per la DO Empordà, la Càtedra de Vi i l’Oli de l’Empordà, la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Figueres. Amb la concessió d’aquesta ajuda per a treballs d’investigació l’objectiu és aprofundir en camps que encara no han estat prou explorats i que poden afavorir el coneixement i l’evolució del sector vinícola. Referint-se a l’amplitud de matèries que poden tractar aquests treballs –i sense pretendre ser exhaustiu–, el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, cita a tall d’exemple la pedra seca en el vinyar, el paper dels monestirs en el desenvolupament de la vinya, la penetració del vi de l’Empordà en el mercat o la tradició de la verema. La convocatòria serà biennal i la primera edició es va presentar ahir a la Universitat de Girona, tot i que no està pensada exclusivament per a estudiants i investigadors universitaris, sinó que s’obre al conjunt del territori i a autors a títol individual o col·lectiu. Les candidatures es podran presentar en forma d’esquema fins al 15 de febrer del 2019, la proposta escollida es farà pública el 8 de març i el treball guanyador haurà d’estar finalitzat abans del setembre del 2020.
El paper d’Eduard Puig
En l’acte de presentació de la beca, Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG; Jordi Masquef, alcalde de Figueres; Jesús Francès, director de la Càtedra del Vi i l’Oli, i Xavier Albertí van coincidir a recalcar la importància de les sinergies que han fet possible la creació d’aquesta beca per promoure el coneixement d’un actiu econòmic tan important per al territori com és el món vitícola. També van coincidir amb Oriol Puig, present a l’acte i fill d’Eduard Puig Vayreda, a subratllar “l’encert” d’associar la beca al nom d’Eduard Puig Vayreda, exalcalde de Figueres, enòleg, professor de la UdG, director de l’Incavi i un dels impulsors de la divulgació enològica. La beca que porta el seu nom té precisament també la col·laboració de l’Incavi, la Universitat Roviri i Virgili, l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Venerable Confraria de la Bota de Sant Ferriol, la Diputació de Girona, el patrocini de la Vinyeta i Peralada, i el suport d’altres cellers.