Retards en les substitucions en 25 escoles, segons Ustec
El sindicat d’ensenyament denuncia que hi ha personal interí amb patologies de risc que ha de treballar mentre se li tramita la baixa
Alerten que es deixa en un segon pla la tasca pedagògica
El sindicat d’ensenyament Ustec-STEs va denunciar ahir que hi ha 25 escoles de primària de les comarques gironines que fa dues setmanes que esperen professors substituts. El delegat sindical Raúl Cansado va reclamar al departament que augmenti a jornada sencera els contractes dels docents que cobreixen un terç de jornada. Pel sindicat, es tracta de docents amb unes “condicions precàries” per les poques hores que treballen al mes, un fet que es tradueix en un sou baix. “Així tindríem més efectius i gent disposada a treballar més hores”, va insistir Raúl Cansado. Sobre aquest problema, el sindicat va acusar el departament de “manca de previsió” i va criticar la manca de recursos que tenen els centres educatius per fer front a la pandèmia.
Per altra banda, el sindicat va denunciar també els problemes amb què es troba el personal interí amb patologies de risc, que ha de continuar anant a treballar fins que no se li resolguin els tràmits per poder fer teletreball o tenir una baixa temporal. Aquest grup vulnerable inclou des de personal amb malalties prèvies fins a embarassades. Així, el personal d’Educació que s’inclou com a col·lectiu vulnerable però que té plaça fixa com a funcionari ja ha pogut fer els tràmits a través de la mútua Muface. En canvi, els interins i substituts depenen de la Seguretat Social i en aquest cas el Departament de Salut va aprovar un protocol per derivar els casos a l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Ustec va explicar que els criteris que utilitza l’ICAM no coincideixen amb les recomanacions que fan el servei de prevenció de riscos laborals o els especialistes mèdics a l’hora de tramitar les baixes als interins i així denega la majoria dels casos. Pel delegat de salut laboral d’Ustec a Girona, Dani Turon, aquesta mesura “posa en risc la salut” dels treballadors.
La portaveu del sindicat a Girona, Glòria Polls, va recriminar al Departament d’Educació que cada vegada afegeixi més responsabilitats a l’equip directiu en la gestió de la pandèmia. Segons Polls, aboca els equips directius i els docents a fer “una tasca administrativa” i deixa “en segon pla” les feines pedagògiques.