Unanimitat a Platja d’Aro per salvar la jornada continuada a primària
Educació, finalment, el prorroga un curs més, tot i haver plantejat posar fi a la prova pilot, mentre que les AMPA, la comunitat educativa i tots els grups del ple defensen que funciona
Santa Cristina també hi va donar suport ahir
El ple de Castell-Platja d’Aro ha aprovat per unanimitat una moció de suport a mantenir la jornada continuada, només al matí, a les tres escoles de primària del municipi. El text el van promoure els cinc grups municipals i el regidor no adscrit, José Luis Villa, per recollir el suport del consell escolar municipal i les AMPA de les tres escoles a l'horari compactat. Participen en un manifest conjunt amb 22 associacions de famílies d’arreu de Catalunya que participen en la prova pilot iniciada el curs 2012/13 i estan satisfetes amb l’horari intensiu matinal.
El regidor d’Educació, Josep Amat, defensava que “gairebé el 100% de les famílies” mantenen el suport a l’horari de matí, de 9 a 14 h, ja que ha possibilitat “una reducció de l’absentisme en el torn de tardes”, “més rendiment escolar” i “menys conflictivitat”. Malgrat això, el departament sospesava posar fi a la prova pilot i implantar un nou “horari escolar saludable”, amb dos torns i la pausa per dinar avançada, promogut per la Fundació Bofill i avalat pel Consell Escolar de Catalunya. Però les escoles que fan horari compactat es queixaven que no s’han fet públiques encara les conclusions de l’enquesta d’avaluació que els van fer trametre el 2019, amb resultats també satisfactoris.
En aquest fet insistia el regidor dels comuns, Pedro Torres. I altres poblacions afectades, com ara Santa Cristina, també va aprovar una moció de suport, al ple d’ahir al vespre, i amb la mateixa unanimitat entre els diferents grups polítics al ple. El departament, finalment, va anunciar una nova pròrroga d’un any per a la prova pilot, una decisió en què ha pesat més, però, el context de pandèmia i evitar canvis que puguin complicar encara més el funcionament dels centres.
Malgrat això, altres poblacions del Baix Empordà i la Selva, com ara Calonge i Sant Antoni, Palamós, Palafrugell o Blanes, han promogut accions per implantar jornades continuades als centres de primària, amb enquestes, manifestos i protestes de les AMPA que no han estat ateses per Educació. Fins i tot, per aturar l’èxode d’alumnes de les poblacions que no en fan cap a les que sí, s’ha extremat el control sobre els padrons escolars municipals.
A Sant Feliu, la petició unànime no ha prosperat
El ple de Sant Feliu de Guíxols també va aprovar una moció per unanimitat, abans que les escoles que fan jornada continuada es mobilitzessin per poder-la mantenir, per reclamar la implantació de l’horari compactat transitòriament durant la situació excepcional de la pandèmia. Volien “estalviar els milers de desplaçaments diaris del torn de tarda”, segons el regidor d’Educació, Salvador Calabuig, que lamentava ahir que la petició ha estat rebutjada. Tot i la unanimitat dels sis grups municipals del consistori, i el 90% de quòrum entre les famílies en diverses enquestes, el departament sembla que no ha volgut obrir nous fronts en la reivindicació d’un horari que estalvia desplaçaments o haver de fer front a les despeses de menjador escolar, en pro de garantir més hores presencials, més espaiades i uns serveis de menjador amb menús saludables i horaris més racionals, amb oferta d’extraescolars afegida. Un panorama ideal que s’hauria de subvencionar per a famílies amb les rendes més baixes, però que podria tornar a implicar viatges o despeses afegides per a qui no se’n pugui beneficiar.