Vacunes per facilitar el curs escolar
Quarantena
Els estudiants de secundària vacunats no hauran de fer confinament
El govern demana per carta vacunar els joves de 12 a 15 anys
L’alumnat es podrà treure la mascareta al pati si està amb la seva bombolla
En menys de dues setmanes començarà el que serà el tercer curs en pandèmia però aquest, a diferència dels dos anteriors, té un fet diferenciador que pot ajudar especialment l’alumnat de secundària a tenir un curs presencial: la vacuna, que ja tenen posada un 13,5% dels joves entre 12 i 15 anys amb la pauta completa. A Catalunya hi ha 340.000 persones en aquesta franja d’edat. 140.000 ja han rebut la primera dosi, però 161.000 encara no han iniciat el procés de vacunació. “Sabem que serà molt difícil aconseguir immunitat de grup, però amb un màxim de persones vacunades ho posem mes difícil al virus”, va assegurar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.
La prioritat del govern és poder tenir un curs escolar “amb la màxima seguretat i presencialitat”, segons va afirmar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. I l’extensió de la vacunació ha de permetre una forma d’afrontar el curs diferent a la de l’anterior als instituts perquè els estudiants que estiguin vacunats no s’hauran de confinar a casa si hi ha un cas positiu a l’aula.
Totes les famílies d’alumnes de secundària van rebre ahir una carta signada pels consellers d’Educació i Salut on s’assegurava que la vacunació és l’única sortida a la crisi sanitària, i que ara és el torn del col·lectiu més jove, “un col·lectiu importantíssim per assegurar el bon desenvolupament del curs”. Per això s’anima a vacunar els adolescents abans de l’inici del curs, ja que el confinament va servir per corroborar que la presencialitat és l’única manera de garantir la igualtat de condicions en l’aprenentatge. “Si l’escola funciona, el país funciona, l’escola és garant d’oportunitats”, va destacar Argimon. L’argument principal és el pedagògic, però Argimon va recordar que pot ajudar també a la conciliació familiar i laboral, ja que és més difícil que un alumne de 12 anys es quedi confinat sol a casa.
Passaran, però, setmanes abans que l’alumnat de secundària pugui quedar immunitzat, i per això serà inevitable que hi hagi quarantenes de grups sencers. El Departament d’Educació ha enviat als centres un pla d’actuació per al curs 2021/22 que suposa una adaptació de les recomanacions que va fer al maig. S’assenyala que, en cas de confinament de tot el grup, el professorat de cada matèria ha de fer una proposta pedagògica que l’estudiant pugui treballar de manera autònoma des de casa amb connexions periòdiques amb els professors per fer el seguiment i resoldre dubtes.
Si l’aïllament és parcial –els centres hauran de demanar els certificats de vacunació de l’alumnat per gestionar el confinament– perquè l’alumnat vacunat continua al centre, es proposa fer classes híbrides, de manera que a través de les plataformes digitals els alumnes confinats puguin seguir el que s’està treballant a classe. “Instem tots els instituts a fer que es puguin seguir les classes des de casa”, va instar Gonzàlez-Cambray, que va recordar que Educació ha facilitat a tot l’alumnat a partir de tercer d’ESO i el professorat dispositius i connectivitat. El departament preveu, en una segona fase del Pla d’Educació Digital, dotar d’ordinadors i connectivitat mifi a 5è i 6è de primària i primer i segon d’ESO entre el 2022 i el 2023.
Famílies a les escoles
Educació i Salut han adaptat altres mesures –no pas relaxat, segons van insistir els dos consellers– en la revisió del pla que han fet aquest agost. Es manté, en general, l’estructura organitzativa amb què va acabar el curs: el grup de convivència estable –l’anomenat grup bombolla– continuat com a pilar, si bé al maig ja es va acordar que a partir del setembre no caldrà mantenir distàncies mínimes de metre i mig entre alumnes. La ventilació es prioritzarà per sobre de la neteja de superfícies, que es farà un cop al dia. No caldrà prendre la temperatura a l’entrada i al pati es podran barrejar diferents bombolles, sempre amb mascareta. La mascareta també serà obligatòria a classe a partir dels sis anys. Les entrades i sortides seguiran sent esglaonades, però sense una pauta concreta.
S’han introduït algunes variacions que no fan canviar el pla organitzatiu, ja que no impliquen canvis substancials en els plans per al curs que a hores d’ara ja han fet els centres. Una de les principals novetats és que els alumnes es podran treure la mascareta al pati sempre que estiguin amb el seu grup bombolla.
Hi ha novetats també respecte de l’entrada de les famílies als centres, que hi van poder accedir a les festes de final de curs després de mesos de quedar-se a la porta. Podran acompanyar els infants de P3 i P4 en l’adaptació. Les reunions amb les famílies hauran de ser preferiblement virtuals, però segons el context la direcció del centre podrà valorar fer-les en format híbrid amb les mesures sanitàries pertinents. “Facilitarem que les famílies entrin amb prudència”, va assenyalar Gonzàlez-Cambray. Aquesta ha estat una petició de pares i mares durant el curs passat, que volen recuperar la vida comunitària a les escoles.
Pel que fa a les festes escolars, si s’organitzen a l’exterior els centres poden valorar la participació de les famílies evitant al màxim les aglomeracions. En cas que pares i mares participin en tallers i activitats en escoles que funcionen com a comunitats d’aprenentatge, hauran de dur mascareta i mantenir distància perquè no formaran part del grup de convivència estable. Les extraescolars es podran fer en grups de 10 persones, “i podran ser 15 en funció de l’espai i la justificació” del nombre, segons Gonzàlez-Cambray, que va recomanar que comencin a l’octubre.
La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va admetre que molts esperaven poder començar el curs sense mascareta, cosa que facilitaria la comunicació verbal i l’aprenentatge. “Però la pandèmia no ha acabat. Des del mes de juny hem viscut moments molt difícils amb la cinquena onada i ara no és prudent relaxar les mesures”, va dir. El govern revisarà el pla actual a finals del primer trimestre, per adaptar les mesures de prevenció a la situació epidemiològica del moment.
LES XIFRES
LES FRASES
Salut manté oberts 400 centres de vacunació
Rosa M. BravoSalut descarta vacunar als instituts perquè ara hi ha oberts a Catalunya 400 punts on s’està immunitzant la població. En alguns no cal demanar cita prèvia. El conseller de Salut considera que “no tindria sentit disgregar ara” aquest operatiu. Salut té capacitat per posar 730.000 vacunes a la setmana, i el departament confia en que al setembre es reactivi la vacunació. En aquests moments hi ha 31.400 persones que no s’han posat la segona dosi quan tocava. Argimon va recordar que encara hi ha temps, ja que la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna es pot ampliar fins a 42 dies si és necessari. Per exemplificar la baixada de vacunació durant l’agost, Argimon va explicar que els primers 28 dies de juliol s’havien fet 2,2 milions de punxades i els 28 primers dies d’agost la xifra s’havia reduït en un milió. “Les dosis no es perden, aguanten mesos al congelador, però el problema de tenir una dosi és que protegeix poc”, va recordar el conseller de Salut.
Un 10% dels professionals no s’han immunitzat
Rosa M. BravoEls professionals de l’educació van començar a vacunar-se a l’abril, ja que se’ls va considerar personal essencial. La gran majoria va respondre a la crida, ja que el 26 d’agost estava immunitzat el 90,9% del total. Resta, però, quasi un 10% de personal sense vacunar, i el Govern els insta a fer-ho per responsabilitat individual i col·lectiva. Als instituts la majoria de professors no estan considerats contacte estret. No fan la majoria de la seva jornada amb un mateix grup, a diferència del que passa amb els tutors de primària. Per tant, no s’hauran de confinar si hi ha positius a l’aula amb excepció de que siguin ells mateixos els positius. Argimon va alertar que, amb 400 persones a les UCI “hem de ser molt prudents”, perquè un repunt per petit que sigui pot provocar un increment d’ingressos. I la tardor està a prop, el que complica les activitats a l’aire lliure i la ventilació dels espais tancats. “Al setembre i l’octubre ens hi juguem molt”, va alertar el conseller.