Sindicats universitaris reclamen al Parlament blindar per llei la rebaixa de les taxes
Els estudiants donen suport a la ILP per modificar la llei d’universitats de Catalunya
Representants de sindicats d’universitaris han reclamat aquest divendres al Parlament la rebaixa de les taxes universitàries i el seu blindatge per llei. Ho han fet en el marc de la ponència de la ILP per modificar la llei d’universitats. Aquesta ha estat la postura majoritària del Consell d’Estudiantat d’Universitats Catalanes, la Coordinadora de Representants d’Estudiants d’Universitats Públiques, l’Associació d’Estudiants Progressistes i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, mentre que la Federació Nacional d’Estudiants ha descartat una rebaixa generalitzada. En general, els estudiants asseguren que la rebaixa del 30% de les taxes no és suficient, demanen també l’eliminació de taxes “abusives” i critiquen l’infrafinançament.
El portaveu del Consell d’Estudiantat d’Universitats Catalanes, Genís Vives, ha alertat sobre les diferències de preus per accedir als estudis universitaris arreu de l’Estat, sent Catalunya el lloc amb preus més elevats. Vives ha defensat la rebaixa de taxes i ha lamentat que les beques actuals són “del tot insuficients” i lligades a la burocràcia. Ha considerat “impensable” que el Parlament no transformi el “clam social” en llei.
Berta Guinó, de la Coordinadora de Representants Estudiantils de les Universitats Públiques, ha afegit que les taxes universitàries no són la única barrera d’accés a la universitat, ja que cal tenir també en compte altres costos com els preus del transport públic o la “impossibilitat” de compaginar estudis i feina. Per això, ha reclamat a la cambra que es garanteixi que tothom que hi vulgui accedir ho pugui fer.
Una postura diferent ha expressat el president de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), Ferran Piqué, que ha considerat que destinar els recursos a beques per principi de no exclusió seria de “més profit” que la rebaixa de la matrícula per a tothom. Piqué ha fet referència a la manca de finançament del sistema universitari i ha apuntat a l’”espoli fiscal” com un dels causants. Des de la FNEC han defensat que cap estudiant quedi fora de la universitat per motius econòmics i per això demanen un sistema de beques “potent”, amb preus de la matrícula segons la renda, l’equiparació dels preus de grau i màster i eliminar les taxes “abusives”.
Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes, Dana Sànchez ha lamentat que amb l’anterior crisi econòmica i la pujada dels preus universitaris es va “expulsar” la classe treballadora del sistema universitari. Sànchez ha defensat la necessitat de blindar per llei la rebaixa dels preus ja que ha alertat que arribaran noves crisis i el que cal evitar és que es repeteixin les retallades i les pujades de preus universitaris.
En aquest sentit s’ha expressat també la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Marta Daviu, qui ha reclamat que és hora de blindar l’accés a la universitat pública. Ha considerat que aprovar la ILP seria una “passa endavant”. Ha recordat que fa gairebé una dècada que els estudiants fan front a taxes “abusives” i ha expressat el seu suport als estudiats encausats per defensar aquesta rebaixa. Daviu ha exigit també acabar amb l’infrafinançament del sistema universitari i apostar per una veritable universitat pública gratuïta. “Toca demostrar que estan a l’alçada del que les universitats necessiten”, ha dit als diputats.
Més enllà de la rebaixa de preus i l’equiparació entre graus i màsters, els representants dels estudiants han demanat també garantir l’ensenyament en català a les universitats catalanes, reduir la burocràcia, millorar les condicions del professorat associat i del PAS i PDI i treballar per la inclusió, tant pel que fa a les persones amb problemes de salut mental com aquells que tenen alguna discapacitat.