El govern prepara un pla per enfortir el català a les universitats i la recerca a partir de la primavera
Al gener està previst reunir tota la comunitat universitària per revisar l’estat actual de l’ús de la llengua
El departament de Recerca i Universitats ha demanat informes als centres sobre les reclamacions en relació amb la llengua docent i el seguiment que fan del seu compliment
El govern prepara un pla per enfortir el català al món universitari i l’àmbit de la recerca.
Segons ha explicat en una trobada amb mitjans el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, el departament de Recerca i Universitats preveu començar a implementar aquest pla a partir de la primavera del 2022.
Com a pas previ, el 21 de gener es reunirà a tota la comunitat universitària i de recerca en una jornada que vol posar llum a l’estat actual de l’ús de la llengua als centres. Quinquillà ha avançat que aleshores es faran públiques les dades sobre usos lingüístics del curs 2020-2021, així com les dades sobre el compliment de la llengua docent, recopilades amb informes sol·licitats a les universitats.
El director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement ha assenyalat que disposar de dades és clau per poder dissenyar el pla. És per això que han demanat a les universitats un informe semestral amb les reclamacions fetes per part d’alumnes o professors en relació amb la llengua docent, així com també quina ha estat la resposta de la universitat davant de les incidències registrades. També s’ha sol·licitat un altre informe sobre el seguiment que fan les universitats del compliment de la llengua docent.
Actualment les dades s’estan processant però hi ha hagut alguns endarreriments a causa de l’atac informàtic a la UAB.
Quinquillà ha remarcat que totes les universitats han mostrat un compromís “clar i ferm” respecte la defensa i el paper nuclear del català com a llengua vehicular del sistema. En aquest sentit, considera que el pla ha de traçar un camí “compartit” i marcar uns objectius ambiciosos però realistes. El calendari amb el qual treballa el govern és començar a implementar-lo a finals de març o principis d’abril.
Segons dades del curs 2019-2020, el 75% d’hores de docència de graus universitaris fixades en els plans eren en català, enfront d’un 14% en castellà i un 10% de llengües estrangeres, principalment l’anglès. En el cas dels màsters, només un 36% d’aquests fan la docència principalment en català, ja que hi ha més mobilitat d’alumnes internacionals.
En aquest sentit, Quinquillà ha defensat que la internacionalització del sistema universitari és compatible amb el dret d’estudiar en la llengua pròpia i que el pla recollirà mesures que ho facin compatible.