Educació assegura haver buscat solucions “fins l’últim moment” per integrar l’Acadèmia Cultura: “No hi ha hagut engany”
El Departament diu que famílies i professorat sabien que l’estat de l’edifici podia condicionar el canvi a centre públic
El Departament d’Educació sosté que ha buscat solucions “fins l’últim moment” per poder integrar l’escola Acadèmia Cultura de l’Hospitalet de Llobregat a la xarxa pública. El director general de Centres Públics, Jean Marc Segarra, ha assegurat a l’ACN que les famílies i el professorat sabien que el canvi de titularitat estava condicionat a diversos requisits, entre els quals hi ha l’estat de l’edifici. Un cop constatat que la finca no compleix la normativa necessària per ser escola pública, Segarra remarca que han buscat amb l’Ajuntament un espai o solar alternatiu, fet que no ha estat viable. “No hi ha hagut engany”, s’ha defensat després de les crítiques de la comunitat educativa durant les darreres hores.
Segarra ha remarcat que l’acord signat l’any passat per adherir el centre a la xarxa pública passava per tres condicionants: que la titularitat ho volgués, que el professorat complís els requisits bàsics i que l’edifici estigués en les condicions necessàries per acollir una escola pública. Segons el director general, l’entesa es va signar sense saber que l’estat de l’edifici “seria tant deficient i complicat de solucionar”, ja que va ser un informe posterior el que va concloure que calen 3 MEUR per fer unes reformes que requereixen més de 12 mesos sense els alumnes a les aules.
Segarra ha assegurat que el professorat i les famílies “sabien perfectament” que un dels tres condicionants podia fer inviable la integració. “Ha estat una decepció conjunta”, ha asseverat, tot assegurant que l’escenari actual “no és un problema de diners”. En aquest sentit, ha dit que la llei impedeix al Departament fer una inversió com aquesta en una propietat externa. Segarra ha apuntat que l’escola podria continuar com a centre concertat perquè la normativa sobre l’edifici, en aquests casos, és menys exigent que la que han de complir els centres públics.
El director general ha garantit haver treballat amb l’Ajuntament per buscar una alternativa a la finca actual. Amb tot, ha lamentat que el consistori “no ha pogut trobar” un altre edifici o parcel·la adient, ja que el barri té una alta densitat demogràfica. Davant aquesta situació, Segarra ha assegurat que per al Departament és inviable integrar l’Acadèmia Cultura i insta la titularitat del centre i l’Arquebisbat a valorar la continuïtat de l’escola. “És difícil, però no impossible”.
Si finalment el centre tanca portes el proper curs, el Departament ja ha avançat que treballa en la creació d’una nova escola pública als mòduls prefabricats que abandonaran els alumnes de l’Escola Ernest Lluch –que l’any vinent estrenaran edifici-, mentre els estudiants d’ESO anirien a l’Institut Eugeni d’Ors. Segarra, però, ha declinat entrar al detall sobre el futur de l’alumnat i del professorat de l’Acadèmia Cultura fins que hi hagi les properes reunions amb la comunitat educativa.