L’avançament del curs costarà al govern 12 milions d’euros
Les escoles concertades no saben com se sufragarà la sisena hora
El Consell Escolar de Catalunya expressa l’oposició al procés de nou calendari
Cambray donarà dilluns explicacions al Consell
El Departament d’Educació destinarà 12 milions d’euros a pagar les activitats que les escoles organitzin les tardes del setembre que ve, ja que amb l’avançament del calendari escolar durant aquest mes l’activitat lectiva acabarà a la una del migdia. Així ho va explicar ahir el president del govern, Pere Aragonès, en una entrevista a TV3. “Hi ha una primera estimació de 12 milions, que assumirem des del govern”, va assegurar. Aragonès va recordar que el Departament d’Educació té un pressupost de 5.400 milions d’euros, “per la qual cosa hi ha marge per fer ajustos”.
Per mantenir el còmput anual d’hores hi haurà dos dies més de festa en el curs i jornada intensiva al setembre. Les classes s’hauran de fer entre les nou i la una del migdia, i el menjador i l’espai de migdia es garantiran fins a dos quarts de quatre. A partir d’aquesta hora les escoles organitzaran activitats no lectives i el departament les sufragarà perquè no ho hagin de fer les famílies, tant a l’escola pública com a la concertada, afectada igualment pel canvi de calendari. La concertada fa una hora més que la pública, una sisena hora en què no es pot avançar matèria però sí reforçar-la o oferir activitats complementàries. L’escola concertada garantirà el servei en aquesta hora, perquè les famílies no vegin alterat l’horari habitual, però no té encara clar si l’assumirà el departament en comptes de les famílies.
Aragonès va defensar que l’avançament de l’inici de curs representa “una mesura equitativa i molt bona” tot i les crítiques que ha provocat en la comunitat educativa, especialment per la falta de consens previ amb què l’ha decidit el govern. La mostra del rebuig unànime la dona el Consell Escolar de Catalunya (CEC), el màxim òrgan consultiu del departament. L’ordre del nou calendari escolar no es pot aprovar sense el seu dictamen, preceptiu però no vinculant –el dictamen del consell no és d’obligat compliment per part del departament–. Dimarts es va reunir la comissió de programació del CEC, en què es va manifestar l’oposició unànime a la manera en què el departament ha gestionat l’avançament del calendari, sense consens previ. “Tothom s’ha sentit ofès i menystingut”, va explicar ahir Xavier Díez, representant del professorat per part d’Ustec. No només per l’anunci de l’avançament del curs sinó per les declaracions del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, que va defensar que el consens hauria estat impossible. “No hauria estat difícil arribar a acords”, defensa Díez. La comissió va acordar demanar la compareixença de Gonzàlez-Cambray al ple del consell perquè hi doni explicacions. El conseller se’ls ha avançat i ha demanat comparèixer, a petició pròpia, dilluns.
Els sindicats de l’educació, d’altra banda, han decidit plantar els representants del departament a la reunió de la mesa sectorial prevista per a avui. Els sindicats la van demanar per negociar aspectes relatius a les condicions laborals i la millora de la qualitat educativa, i segons explica Iolanda Segura, portaveu d’Ustec, el departament va incloure un punt a l’ordre del dia sobre el nou calendari. “Estem oberts a negociar un calendari des de zero, però no pas un calendari fixat per al 5 de setembre”, va explicar Segura. Els sindicats han organitzat avui una protesta a la porta del departament.
S’acumulen també les queixes sobre la proposta del nou currículum. Prop de 4.000 persones han signat en 48 hores una petició a la plataforma Change.org contra la reforma curricular d’ESO i batxillerat encapçalada per professors de diferents especialitats. Critiquen que el nou currículum es plantegi amb poc temps per preparar-lo, lamenten la reducció d’hores lectives a quasi totes les matèries i qüestionen els canvis en les qualificacions de les avaluacions, entre altres. També han qüestionat el procés del canvi de currículum una quarantena d’entitats socials, que reclamen ser tingudes en compte, més temps per revisar l’esborrany de currículum i que aquest introdueixi la promoció de la diversitat, la cultura de pau i la protecció dels drets humans.
LES XIFRES
Calendari per treure les mascaretes
Xavi AguilarEl conseller de Salut, Josep Maria Argimon, veu de bon ull que l’eliminació de la mascareta a l’interior de les aules escolars arrenqui el 28 de febrer, tal com demanen els pediatres, i es faci de manera progressiva a partir dels dos primers cursos de primària. D’acord amb l’informe de l’Associació Espanyola de Pediatria, però tenint en compte que és un calendari flexible i subjecte a canvis, a partir del 14 de març s’eximiria de dur la mascareta els alumnes de tercer i quart. Al cap de quinze dies, a partir del 28 de març, seria el torn de cinquè i sisè. Els estudiants de secundària deixarien el tapaboques a l’aula a partir del 25 d’abril i els de batxillerat, el 9 de maig. “Quadra amb el que nosaltres sempre havíem defensat”, diu el conseller.