Educació

Educació 360 veu amb bons ulls que el curs escolar comenci abans

Demana, també, més ajudes per pagar casals d’estiu

La plataforma reclama que els ajuntaments garanteixin casals d’estiu als infants i adolescents més vulnerables

La plataforma Educació 360, formada per administracions públiques, entitats educatives, de lleure i d’altres, veu amb bons ulls la proposta Departament d’Educació de retallar les vacances d’estiu per començar el curs abans. No obstant, avisa que és una mesura insuficient. És per això que demanen als consistoris que augmentin la inversió destinada perquè infants i adolescents amb “vulnerabilitat socioeducativa” puguin gaudir dels casals d’estiu, que hi hagi una oferta més àmplia i que es promogui des de centres educatius i serveis socials. La plataforma ha destacat els avantatges d’aquestes activitats en l’aprenentatge, les relacions socials, així com en el desenvolupament de capacitats com la curiositat o el pensament crític.

Hi ha aproximadament uns 275.000 infants i joves en risc de pobresa. Tot i que l’oferta dels casals d’estiu es troba força repartida per tot el territori català, aquest col·lectiu sovint no participa en aquestes activitats.

Les causes que s’amaguen al darrere són, principalment, el poc poder adquisitiu de les famílies i el desconeixement de l’oferta, del procés d’inscripció i dels beneficis que comporten. L’ “allunyament cultural o identitari” respecte a “realitats socioculturals diverses” és un altre motiu, entre d’altres.

Educació 360 posa sobre la taula cinc mesures amb la finalitat de millorar la situació actual. A nivell econòmic, demana més ajudes per a les famílies que ho necessitin, donar directament les beques a determinat alumnat per facilitar l’accés i fer gratuïtes les despeses d’àpats i d’acollida matinal.

Fora de l’àmbit econòmic, hi destaquen les següents mesures: distribució equitativa al territori, allargar els casals d’estiu fins a principis de setembre, donar un acompanyament personalitzat a les famílies que desconeguin els mecanismes d’inscripció, reservar el 30% de les places a aquests clients vulnerables i condicionar els ajuts a les entitats oferidores al compliment d’uns criteris municipals de qualitat, equitat i igualtat.

L’entitat afirma que no estar inscrit en una activitat d’aquest tipus pot convertir-se en una “regressió dels aprenentatges de dos a tres mesos d’escolarització”, una idea en línia amb l’esperit de molts d’aquests casals d’estiu, que defensen que l’ensenyament no s’atura durant els mesos d’estiu. Donant aquest argument per vàlid, l’escletxa entre qui ha anat a un casal d’estiu i qui no pot arribar a ser de tres anys, apunta l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

El PSC recull firmes per millorar els horaris de bus

Olot
estat espanyol

Intercepten un narcosubmarí a la costa de Cadis

barcelona
SALUT

Inicien els tràmits per la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut

SALT
Mobilitat

Barcelona premia dos projectes d’intel·ligència artificial aplicats als autobusos

Barcelona
SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona
Societat

El Baix Segre reclama més metges i policia per l’arribada de temporers

Seròs