Educació

Nou marc legal pel català a l’aula

El govern respondrà al TSJC amb un decret per incrementar la presència de la llengua catalana a l’escola que no estarà llest abans de vuit mesos

L’executiu s’afegeix a la protesta d’avui contra el 25% de castellà

La resposta del govern a la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que imposa un 25% de castellà a l’escola serà un decret per incrementar la presència de la llengua catalana a les aules, enfortir el model d’escola catalana i dotar de més seguretat jurídica el projecte lingüístic de cada centre. El nou marc normatiu, però, no entrarà en vigor fins d’aquí a vuit mesos o un any. L’executiu va aprovar-ne ahir les beceroles –es posa a consulta pública l’elaboració del projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu– a tres dies perquè expiri, divendres, el termini de dos mesos per donar compliment a la sentència. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, insisteix que aplicar percentatges a l’aprenentatge no és una mesura pedagògica i es remet al compliment de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que garanteix el domini oral i escrit de català i castellà a quart d’ESO. “El que passarà amb la nova normativa i el pla d’impuls del català és que la presència del català s’incrementarà en els pròxims cursos”, va defensar Gonzàlez-Cambray, que va nedar en l’ambigüitat ahir en la roda de premsa posterior al Consell Executiu per no concretar si a la pràctica s’estarà acatant efectivament la sentència del 25% de castellà.

Els únics percentatges que van sortir de la boca del conseller van ser els de l’enquesta a més de 50.000 alumnes de cinquè de primària i de tercer d’ESO que el síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar dilluns, que constata la davallada en l’ús de la llengua catalana a les escoles: a primària. El català és llengua d’ús un 62% de la jornada escolar i el castellà, un 33%; i a secundària, un 60,6% i un 32,9%, respectivament.

Gonzàlez-Cambray, que va qualificar la sentència de “retrògrada i antipedagògica”, no es va voler posar encara en l’escenari imminent en què les associacions pretesament bilingüistes en demanin l’execució. L’autoanomenada Assemblea per una Escola Bilingüe ja ha confirmat que ho reclamarà, previsiblement dilluns, per mitjà de dues demandes, l’una en nom de l’entitat i l’altra de diverses famílies. El TSJC, però, els haurà de reconèixer com a part del procés. Amb el govern espanyol, que té la potestat de demanar l’execució de la sentència, les converses continuen obertes.

En qualsevol cas, el titular d’Educació va anunciar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el govern i els diputats que vulguin s’afegiran a la protesta convocada per a avui contra el 25% de castellà amb un acte a les portes del Parlament, coincidint amb el ple de la cambra.

Per desmentir les acusacions de passivitat en la resposta a la sentència fetes per part dels sindicats, Gonzàlez-Cambray va fer una llista de tot el que la seva conselleria ha fet per protegir el professorat. D’entrada es va adreçar al tribunal per expressar-li que l’òrgan a qui s’havia d’adreçar era al Departament d’Educació –la fiscalia considera que la responsabilitat recau en les direccions dels centres. També va aprovar un acord de protecció jurídica dels mestres i va remetre un escrit als centres per transmetre’ls que no havien de modificar els seus projectes lingüístics.

Ara, la nova normativa, que es podrà consultar durant un mes al portal de transparència del govern, desplegarà el títol segon de la LEC (dedicat al règim lingüístic) a la recerca de consens pedagògic, polític i social. Es tindran en compte l’informe i les conclusions del flamant Consell Lingüístic Assessor i la realitat sociolingüística de cada centre i es debatrà el contingut del decret en una cimera d’entitats.

La Coordinadora Obrera Sindical, la Intersindical-CSC, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i el sindicat de docents Ustec han convocat avui a la vaga els treballadors de tots els àmbits educatius tant de l’escola pública com de la concertada, així com els estudiants d’instituts i universitaris.

LES FRASES

Donem resposta al tribunal desplegant un nou marc normatiu per reforçar el model d’escola catalana i dotar de més seguretat jurídica els centres
El que passarà amb la nova normativa i el pla d’impuls del català és que la presència del català s’incrementarà en els pròxims cursos
Els diferents centres educatius del país no han de modificar els seus projectes lingüístics
Nosaltres mesurem els aprenentatges, no mesurem els percentatges
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació

Departament i sindicats es troben

R.M.B

Ahir es van trobar, en una primera presa de contacte, representants del Departament i el comitè de vaga dels sindicats de l’educació, una trobada en què no hi va haver cap avanç però sí una cita per seguir negociant. La trobada s’ha fixat per a demà al matí, i no està previst que hi assisteixi el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, que ja va explicar ahir que no anirà a les primeres reunions però sí que les seguirà “molt de prop”. El màxim càrrec present en la reunió d’ahir va ser Dolors Collell, directora general de professorat i personal de centres.

Representants dels set sindicats van fer arribar “una altra vegada”, segons van assenyalar en un comunicat conjunt, les reivindicacions de la plataforma de vaga. Van explicar que el Departament els lliurarà una proposta escrita en la reunió de demà, que es tornarà a fer amb la mediació del Departament de Treball. Els sindicats atribueixen a la vaga de la setmana passada l’inici d’aquestes negociacions, que asseguren que el Departament havia bloquejat, mentre que el conseller defensa que el Departament mai s’ha aixecat de la taula i que té “la voluntat de trobar l’acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANITAT

Detecten a Suècia el primer cas de la variant més letal de mpox fora d’Àfrica

BARCELONA

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA