Educació

L’escola, en català sempre

Docents i estudiants es manifesten junts per demanar la defensa de la immersió lingüística

La quarta aturada a l’educació registra un seguiment menor

Cambray alerta que no es pot respondre a totes les demandes

Aragonès va tornar a ratificar la seva confiança en Cambray

“Ahir, avui i sempre, l’escola en català.” Amb aquesta consigna milers de manifestants van exigir ahir a la Generalitat que protegeixi la immersió lingüística i el model d’escola catalana davant de l’atac que representa la sentència del TSJC, que obliga a instaurar un 25% de castellà en tot el sistema educatiu. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Ustec-STEs, la Intersindical i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) van convocar ahir una jornada de vaga exclusivament per defensar la immersió –a la vaga de cinc dies convocada aquest mes per tots els sindicats de l’educació la defensa de la immersió apareix també com un dels punts que reivindiquen els docents–. El seguiment de la vaga va ser menor que el de les tres jornades de la setmana passada: segons el Departament d’Educació, als centres públics es van sumar a la vaga el 6,49% dels professionals, mentre que als concertats s’hi van sumar el 4,21% dels docents. A les universitats el seguiment va ser desigual. La portaveu del SEPC, Marta Daviu, va xifrar el seguiment en un 80%. Fonts de la UAB van explicar que a la majoria de centres no hi va haver docència o menys de la programada i amb una afluència menor a l’habitual. Va haver-hi piquets informatius que, segons el rectorat, no van impedir l’accés a les facultats ni la mobilitat al campus. És el contrari del que va passar a l’edifici central de la UB, que va quedar barrat pels piquets. Només es va poder obrir una aula, mentre que a la resta de campus l’activitat es va desenvolupar sense problemes. A Girona l’afectació de l’aturada es va produir a Educació, Psicologia, Turisme i Lletres, mentre que a la resta l’activitat va ser l’habitual.

La jornada va incloure manifestacions a les quatre capitals de demarcació. A Tarragona van protestar un miler de persones i a Lleida, 250. Girona va aplegar 2.000 docents i estudiants, segons la policia local, mentre que a Barcelona, la més multitudinària, la protesta va reunir 7.500 manifestants, segons la Guàrdia Urbana. Aquesta última va sortir de la plaça Urquinaona presidida per una pancarta que proclamava “La pública és en català”. “Aquesta vaga és per la defensa de la immersió lingüística i perquè el català sigui l’única llengua vehicular dels nostres centres”, va deixar clar la portaveu d’Ustec-STEs, Iolanda Segura, abans de l’inici. La portaveu va criticar que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, convidés ahir els diputats a afegir-se a la protesta amb un acte al Parlament que va quedar finalment aigualit (més informació a la plana 6). “Aquest Departament d’Educació no és benvingut perquè està intentant aplicar el 25% de castellà de forma camuflada. Quan un defensa la llengua el que fa és legislar el model d’immersió lingüística, que és un model de cohesió social que assegura l’aprenentatge de les dues llengües.” El català és la llengua minoritzada, va recordar Segura, i el castellà va guanyant terreny a l’àmbit escolar. A la plaça Urquinaona hi van anar també els diputats de la CUP Dolors Sabater, Carles Riera i Nogay Ndiaye, que van qualificar la sentència contra el model de l’escola catalana “d’atac a la llengua, a la sobirania del país i del Parlament i també a la cohesió social”, segons Sabater.

Els sindicats no veuen amb bons ulls el nou marc normatiu que va aprovar el govern dimarts, pocs dies abans que acabi el termini que el TSJC li ha donat per executar la sentència del 25% de castellà. El portaveu de la Intersindical, Bernat Pèlach, va demanar al departament que “assumeixi la seva responsabilitat” per defensar la immersió lingüística en català amb l’aplicació d’“un únic pla lingüístic per a tots els centres” i que “no delegui la responsabilitat en les direccions dels centres educatius”. Gerard Furest, coordinador de la comissió de llengua del mateix sindicat, precisava que el pla lingüístic únic ha de servir per garantir que la immersió sigui igual a tot arreu.

La manifestació va transcórrer entre crits de defensa de la immersió i per la dimissió de Gonzàlez-Cambray. Va acabar davant del TSJC, al passeig Lluís Companys, i l’últim tram va coincidir amb fileres de taxis que s’arrengleraven al passeig Picasso, a tocar del Parlament. Els aplaudiments entre els dos col·lectius van ser mutus i, ja davant de la seu del tribunal que ha dictat la sentència del 25% per a tot el sistema educatiu, els sindicats van qualificar de “covarda, incapaç i submisa” l’actitud d’Educació davant les “institucions espanyoles que volen desmantellar l’escola catalana”. La resposta ha estat “un decret vergonyós” que contribueix, van denunciar, a “la precària situació del català”. Els estudiants es van sumar a la protesta perquè volen una escola pública íntegrament en català, una demanda que fan extensiva a la universitat. Segons la portaveu del SEPC, “ni es compleixen les lleis docents, ni es compleixen els percentatges de català ni de vegades hi ha la voluntat de la Generalitat i les universitats perquè les classes es facin en català”. Segons Daviu, “és més fàcil dir el tant per cent de classes que es fan en català que en castellà” perquè el nombre és inferior.

Mentre transcorrien les manifestacions, al Parlament tenia lloc la sessió de control al govern. A través de respostes a diverses preguntes parlamentàries, el conseller d’Educació va advertir la comunitat educativa que no es pot donar resposta a totes les demandes alhora. “Una cosa després de l’altra. Venim d’una pandèmia i de retallades”, va assenyalar. Avui està prevista la segona reunió del departament amb el comitè de vaga i el conseller es va mostrar “content” per les converses iniciades. Dimarts va haver-hi una primera presa de contacte, que els sindicats atribueixen a la pressió de la vaga de la setmana passada. Aquesta continuarà, ara per ara, els dies 29 i 30. El conseller va assegurar que es posa “a la pell” dels mestres pel seu malestar.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va tornar a ratificar la seva confiança en Gonzàlez-Cambray i va repetir que no el destituirà, com ja va dir la setmana passada després que els sindicats convocants de la vaga li ho reclamessin. “Mantinc la confiança”, va dir en resposta a una pregunta de la CUP, i va destacar les negociacions amb els sindicats. “Hi ha hagut una reunió amb el comitè de vaga. Si per cada reunió que no acaba en acord haguéssim de dimitir, en aquest Parlament no quedaria ningú. Deixem que es treballi”, va demanar.

LES FRASES

Aquesta vaga és per la immersió lingüística i perquè el català sigui l’única llengua vehicular
Iolanda Segura
Portaveu d’USTEC-STEs
Demanem al departament que deixi de cedir tota la responsabilitat a les direccions
Bernat Pèlach
portaveu de la Intersindical
Exigim que la sentència del 25% no s’apliqui. El govern no garanteix que la llengua no morirà
Cati Morros
Portaveu de la COS
No ens quedarem de braços plegats mentre ens roben la nostra llengua i el nostre futur
Marta Daviu
Portaveu del SEPC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.