Educació

El val de 100 euros no satisfà les famílies

El xec no serveix per a les quotes de material amb què s’organitzen moltes escoles

Les famílies paguen de mitjana uns 300 euros per fill a l’inici de curs

El menjador escolar s’ha encarit un 12,5% en dos anys

La tornada a l’escola acostuma a ser un desemborsament de diners important per a les famílies. La xifra depèn en molts casos del sistema amb què treballi l’escola pel que fa a llibres i ordinadors, però la mitjana és de 300 euros per alumne i curs, segons les dades de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC). “Hi ha divergència territorial, a les Terres de l’Ebre són més barates i al Vallès Occidental, més cares. La mitjana és de 100 euros per material, 150 per sortides i 50 per la socialització de llibres”, explica la presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón, referint-se a la política d’allargar la vida útil dels llibres fent que els utilitzin diversos alumnes.

Segons detallen des d’Abacus, els lots de llibres costen uns 65 euros a infantil, 175 a primària, 230 a ESO i 325 a batxillerat. En material escolar, la despesa estaria entre 35 i 70 euros a infantil i primària i entre 75 i 100 a secundària i batxillerat. La cooperativa afirma que s’ha pogut contenir l’increment dels llibres de text gràcies a un bon avançament en la compra de paper per part de les editorials. En canvi, sí que s’ha notat la pujada de preus en material de papereria.

La presidenta de l’aFFAc assenyala que el preu del material escolar ha pujat entre un 5 i un 10%. Per alleugerir el cost de l’inici de curs en un context inflacionista, el govern de la Generalitat va aprovar per a aquest curs un val de 100 euros per a tots els alumnes de primària. Es poden bescanviar, fins al 30 de novembre, als comerços adherits a la campanya per a tot tipus de material escolar. Dilluns s’havien activat els xecs de 357.456 alumnes, el 80,5% dels 443.863 que hi tenen dret, i el 57,5% l’havien fet servir. Els representants de les famílies, però, són crítiques amb el val. Tascón recorda que moltes famílies paguen quotes pel material, els llibres i les sortides directament al compte corrent de l’escola, i el val de la Generalitat no serveix per sufragar-les. Productes com ara motxilles o estoigs “no es compren cada any”, i el que acaba passant, segons Tascón, és que es promou un consumisme “que beneficia els comerços”. La socialització de llibres és una pràctica cada cop més habitual. També ho és que les associacions de famílies, la quota de les quals és voluntària, col·laborin en les despeses de manteniment dels centres. “Seria millor que els 50 milions que ha gastat la Generalitat en el xec s’hagués carregat a la partida de funcionament dels centres, que és de 80 milions”, diu Tascón, que recorda que el val tampoc soluciona l’increment del 12,5% que ha experimentat el preu del menjador escolar, que costarà ara 6,91 euros a la pública.

Josep Manuel Prats, president de la Fapel –representa famílies de la concertada–, considera que “és un ajut que cal agrair” però que abasta “la meitat de l’alumnat i la quarta part del cost” d’iniciar el curs. “Caldria que fos estructural i universal, i no puntual, i caldria que s’incrementés”, defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia