Educació

ENSENYAMENT

Un institut de Nou Barris denuncia el tancament de l’ESO i el “desmantellament” de cicles formatius

El claustre de la Guineueta demana a Educació que mantingui l’actual oferta formativa

El claustre de l’institut barceloní La Guineueta, a Nou Barris, denuncia el tancament de l’ESO i el “desmantellament” de cicles formatius. En un comunicat, el centre assegura que el Departament d’Educació “accelera” el tancament de l’educació secundària. En concret, apunten que els tres àmbits que es deixaran d’impartit a decisió d’Educació són Informàtica, Administració i ESO. A més, afirmen, també es reduirà substancialment l’oferta de cicles de Sanitat. Per tot plegat, el claustre considera “del tot desafortunat i contraproduent” eliminar oferta educativa i demana al Departament que mantingui l’oferta actual.

També demanen que es valori de les conseqüències que pot tenir en l’alumnat més vulnerable el “desmantellament” dels centres de proximitat en els barris amb menys recursos. Asseguren tot plegat respon a la política del Departament d’agrupar les titulacions de Cicles Formatius per àmbits en centres integrats. Això, assenyalen, implicarà que es redueixi l’oferta formativa al districte de Nou Barris, on apunten el 23% dels joves d’entre 16 i 24 anys ni estudia ni treballa.

Per contra, indiquen que es pretén reorientar l’oferta educativa del centre als àmbits de Seguretat, Emergències i Protecció Civil, cicles que consideren tenen sortides laborals “reduïdes” i matrícula “molt elevada” per a l’alumnat. El professorat de l’institut també manifesta la seva preocupació davant aquestes mesures tenint en compte els darrers resultats de l’informe PISA. “Queda reflectit que l’alumnat amb menys recursos és l’alumnat que pitjor resultats obté i que, per tant, menys oportunitats té”, afirmen. A més, afegeixen que la taxa d’abandonament amb l’alumnat a cicles i en especial en zones amb menys recursos és prou alta i és un perfil d’alumnat que els costa sortir del seu entorn.

De la seva banda, fonts del Consorci d'Educació de Barcelona han matisat que el que es fa a l'institut La Guineueta no és un tancament de l'ESO, sinó un trasllat. Admeten que s'ha accelerat, però recorden que ja estava previst, perquè dins "l'estratègia de ciutat" que segueix el Consorci, es tracta de crear "grans centres" de batxillerat i cicles per oferir una oferta "més potent" que la que podrien assumir centres "petits i atomitzats". En aquest escenari, La Guineueta quedarà com un centre d'educació post-obligatòria, concretament de batxillerat especialitzat i de cicles formatius de l'àmbit de la mobilitat, la seguretat i la prevenció d'emergències. Per això opinen que mantenir el tercer i quart d'ESO -els cursos de l'ensenyament obligatori que quedarien el curs vinent- no tenia sentit. A parer del Consorci, aquest tipus de centres més grans, i l'oferta més potent que poden oferir, poden estar "imbricats en el teixit productiu", fet que, alhora, ofereix més possibilitats de cara a orientar l'alumnat sobre possibles sortides. També han recordat que la matrícula dels alumnes de cicles no es fa amb criteris de proximitat, i que són pocs els alumnes d'aquest sector que estudien al districte on resideixen. Per tant consideren que té sentit la distribució de ciutat dins la qual s'emmarca la remodelació de l'institut de La Guineueta. Finalment, des del Consorci també volen assegurar que l'oferta conjunta d'FP a la ciutat no es redueix per la remodelació d'aquest centre educatiu. En el còmput total, afirmen, roman igual que la que hi havia abans dels canvis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.