Educació

educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

Noves instruccions per als instituts

Educació ha enviat als instituts un nou document d’orientacions per al treball de la lectura guiada a les matèries comunes de batxillerat de llengua catalana i literatura i de llengua castellana i literatura. Els alumnes hauran de llegir com a mínim dues obres senceres per curs però els centres podran triar quines, en lloc de venir marcades. Amb les orientacions s’envia un llistat amb possibilitats, tot i que els centres poden triar altres obres sempre que pertanyin al patrimoni literari. El departament remarca que es manté el volum de lectures existent fins ara, tot i que fa dies havia anunciat que a partir de l’any que ve desapareixerien les lectures obligatòries de la selectivitat, amb l’intenció de fomentar lectures més interessants per a l’alumnat.

Aquest nou gir en la gestió del batxillerat basa la llista orientativa de llibres en les recomanacions de les comissions de lectura d’anys anteriors i està oberta a revisions futures a partir de les aportacions dels agents educatius. També s’ha elaborat una selecció orientativa de temes, tòpics, recursos i gèneres literaris. Els centres poden ampliar aquest recull en funció de les necessitats de l’alumnat i de la seva programació. Al primer curs de batxillerat es llegiran i s’analitzaran obres des de l’edat mitjana fins a l’últim quart del segle XIX, i a segon curs, des de l’últim quart del segle XIX fins al segle XXI.

Entre els poetes en català que recomana la conselleria per a les lectures obligatòries figuren Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Josep Carner, Joan Salvat-Papasseit o Pere Quart, juntament amb dones poetes com Maria-Mercè Marçal, Maria Antònia Salvà, Clementina Arderiu, Rosa Leveroni, Felícia Fuster o Maria Àngels Anglada.

En prosa catalana, els autors recomanats són el Ramon Llull, el Joanot Martorell, el Narcís Oller, el Prudenci Bertrana, el Josep M. de Sagarra o el Josep Pla, fins a completar una llista de 18 on apareix Montserrat Roig i on també s’indica que les lectures poden ser sobre obres d’Aurora Bertrana, Anna Murià, Teresa Pàmies o Maria Antònia Oliver.

Els autors teatrals en català recomanats són Àngel Guimerà, Santiago Rusinyol, Joan Puig i Ferreter, Joan Oliver, Josep M. Sagarra, Salvador Espriu o Josep M. Benet i Jornet i s’indica que la llista es pot completar amb les dramaturgues Carme Montoriol o Maria Aurèlia Capmany.

En poesia castellana, els autors són, entre d’altres, Jorge Manrique, Garcilaso de la Vega, Luis de Góngora, Francisco de Quevedo, Gustavo A. Bécquer i Rosalia de Castro i se suggereix ampliar la llista amb Rosa Chacel, Elisabeth Mulder o Maria Dolores Arana.

En selecció d’autors de prosa castellana figuren noms com Don Juan Manuel, Fernando de Rojas, El Lazarillo de Tormes, Miguel de Cervantes, Benito Pérez Galdós, Leopoldo Alas ’Clarín’ o Emilia Pardo Bazán i s’hi afegeixen els de les autores Rosa Chacel, María Teresa León o Carmen Conde.

Pel que fa al teatre en llengua castellana, la proposta d’Educació passa per obres de Fernando de Rojas, Félix Lope de Vega, Tirso de Molina, Pedro Calderón de la Barca, José Zorrilla i suggereix completar la llista amb les autores Concha Méndez o Luisa Carnés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona torna a recordar la revolta d’Stonewall amb una nova placa

girona
Societat

Inauguren un faristol a la Rambla en record de la primera manifestació LGTBI de l’Estat

Barcelona
Societat

Homenatge a una persona sense llar morta fa poc a Badalona

Badalona
administracions

SOM Roses reclama recuperar els plans de millora de la circulació

roses

Nou projecte per posar un vitrall dissenyat per Rafael Masó a l’església

verges
Infraestructures

Demores a l’aeroport del Prat per una línia de tempestes

Barcelona

Celrà recorda l’antifeixista Guillem Agulló amb un parc i una escultura

celrà
Urbanisme

Barcelona aprova un pla urbanístic que situa els nous tanatoris prop dels cementiris

Barcelona
Urbanisme

Barcelona remodelarà els jardins del Doctor Fleming

Barcelona