Educació

Educació

Expedient al director d’un institut de Tortosa per pràctiques irregulars d’estudiants

El Departament d’Educació de la Generalitat ha obert un expedient disciplinari al director i a l’administradora de l’Institut de l’Ebre de Tortosa pel cas de les pràctiques irregulars d’uns quants alumnes. El director del centre ha comunicat al claustre que no renovarà el càrrec el curs vinent.

La investigació de la intervenció general de la Generalitat ha detectat nous casos d’estudiants que treballaven al centre de forma irregular. En concret, n’hi ha catorze més, dos dels quals exalumnes, que haurien treballat per a l’Institut, aquests sense contracte ni tampoc conveni de pràctiques. Inspecció de Treball va sancionar el centre per quatre alumnes que feien pràctiques al centre tot i tenir un conveni amb una empresa informàtica, on no van assistir mai, segons recull l’ACN.

Després de la denúncia, l’octubre de 2023, per irregularitats en les pràctiques d’alguns alumnes de l’Institut de l’Ebre que van fer dos professors, la Inspecció d’Educació i els serveis territorials del Departament a les Terres de l’Ebre van fer una primera investigació que no es va tancar fins al 22 de març. Davant dels “indicis d’irregularitats administratives”, el cas es va elevar al departament central d’Educació.

A partir de la investigació que ha fet aquests mesos la Inspecció de Serveis, i amb aquests indicis corroborats, s’ha obert un expedient disciplinari al director del centre i un altre a l’administradora. La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha demanat “cautela” perquè cal preservar la presumpció d’innocència i el dret de defensa i d’al·legació dels perjudicats.

La resolució d’aquests expedients s’ha de tancar abans de sis mesos i pot comportar, si es determina la comissió d’una falta greu, la suspensió de funcions i de retribució —entre quinze dies i un any—-, un trasllat del lloc de treball dins la mateixa localitat, la pèrdua d’un o dos graus personals, o la destitució del nomenament de comandament o d’interí. El director del centre ha comunicat al claustre d’aquest dijous que no optarà a la renovació del càrrec.

Educació ha detectat més casos d’alumnes que feien pràctiques i feines irregulars al centre. La Inspecció de Treball ja va resoldre fa unes setmanes que hi havia almenys quatre estudiants que havien tingut una relació laboral exclusiva amb l’Institut de l’Ebre, però que “s’emmascarava” en un conveni de pràctiques amb una empresa informàtica a la qual no van assistir mai.

Educació ha rebut una sanció de més de 51.000 euros per aquests casos. Segons Gomà, encara “està en tràmit” aquesta “infracció de caràcter laboral” que també certifica l’Oficina Antifrau, on els dos professors del centre també van denunciar el cas.

Educació, a través de la informació reservada, ha informat que en la revisió dels últims cinc exercicis ha detectat catorze casos irregulars més i ha enviat la informació a la Inspecció de Treball. Es tracta de dotze alumnes que han fet tasques de manteniment i de dues exalumnes que van donar suport a tasques administratives, sense que cap d’ells tingués un conveni de pràctiques o un contracte laboral amb l’Institut.

El Departament preveu que hi pugui haver una nova sanció per aquestes infraccions, ja que els estudiants treballaven sense cobertura jurídica.

Gomà ha posat en relleu que, tot i que les presumptes infraccions administratives i els expedients disciplinaris oberts a la direcció de l’Institut de l’Ebre, “han corroborat que no hi ha hagut cap actuació fraudulenta ni cap apropiació indeguda” i que els expedients acadèmics dels alumnes no s’han vist perjudicats. Les tasques executades al centre educatiu se’ls han comptat com a pràctiques curriculars obligatòries.

Gomà ha enviat “un missatge de seguretat i tranquil·litat” als docents, les empreses col·laboradores, i els alumnes i les famílies de l’Institut de l’Ebre, perquè el cas de les pràctiques irregulars d’alguns alumnes “no ha afectat els expedients educatius ni la seguretat” de l’alumnat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia