Educació

educació

Niubó aposta per l’inici de curs abans de l’11-S, aigualeix la sisena hora i planteja canvis a l’FP i al val escolar

La consellera es marca com a objectius la millora dels resultats i recuperar el “prestigi” del sistema educatiu

Sobre les sentències del 25% de castellà, recorda que està vigent la llei aprovada el 2022 amb el consens majoritari del Parlament

Dilluns engega el nou curs escolar per a 1.610.346 alumnes i 82.277 docents i la consellera d’Educació i Formació Professional (FP), Esther Niubó, s’ha fixat tres objectius prioritaris: Treballar per a la millora educativa, sobretot en matemàtiques i comprensió lectora; centrar-se en reforçar el personal docent, reduint la burocràcia i recuperant la seva confiança; i retornar el prestigi al sistema educatiu.

En la seva primera roda de premsa des del seu nomenament, Niubó ha reconegut que el seu departament, que tot just encara ha de completat la seva estructura, ha mantingut la planificació d’inici de curs feta per l’anterior conselleria, amb Anna Simó al capdavant. Amb tot, ha apuntat algunes línies que marcaran la seva actuació durant la legislatura i que podrien comportar modificacions, sobretot pel que fa al calendari, l’FP, el val escolar i la sisena hora. Una sisena hora que tot i mostrar-se a favor de recuperar-la per complir el pacte d’investidura arribat amb els comuns, avui ha refredat aquesta possibilitat. Totes aquestes qüestions més problemàtiques, entre d’altres, ha assegurat que les decidirà escoltant primer les diferents veus de la comunitat educativa, entre les quals famílies i sindicats, amb qui ja s’ha reunit aquesta primera setmana de setembre. Són mesures que requeriran, segons Niubó “el consens” de tots els implicats perquè, ha remarcat, no són qüestions que vulgui “imposar”.

Niubó s’ha mostrat partidària de mantenir l’avançament del calendari escolar. “És sensat que sigui abans de la Diada”, ha afirmat, tot remarcant que l’important és que direccions i docents puguin preparar el curs abans de rebre l’alumnat i que, per tant, haurà de treballar, per exemple, per evitar el retard en les adjudicacions d’estiu del professorat.

De la mateixa manera ha prioritzat “l’ordenació i l’endreça” en la Formació Professional, sobretot per “garantir” que el procés de matriculació i assignacions de places es tanca al juliol i evitar, com ha passat aquest any, que 31.000 persones no hagin aconseguit entrar als cicles formatius que havien triat. Considera que també cal apostar per l’orientació de l’alumnat i treballar per ajusta l’oferta de l’FP “a les necessitats del teixit productiu”.

Una altra qüestió en què s’ha mostrar favorable a introduir modificacions ha estat el val escolar, l’ajut de 60 euros atorgat a totes les famílies de primària i secundària. Niubó s’ha mostrat partidària de fer canvis sobretot apuntant que aquest val hauria de reforçar l’alumnat amb més necessitats.

Sobre l’embat judicial contra el català i les sentències del 25% de castellà,, la consellera sí que ha recordat que hi ha en vigor la llei del 2022 aprovada per un ampli consens al Parlament, també el PSC, en què es protegeix el català com a llengua vehicular a l’escola.

Una altra de les novetats destacades d’aquest curs i que afecta directament la gestió de direccions i docents és la reducció de la burocràcia, una reclamació llargament expressada per la quantitat d’hores de feina que comporta. Així, es posarà en marxa un pla de desburocratització que consisteix en deu mesures específiques i que permetrà a les direccions, segons Niubó, “centrar-se en el lideratge pedagògic”. Aquesta reducció de la burocràcia redueix, per exemple, de 70 a una les aplicacions relacionades amb la gestió dels centres.

Revertir PISA

Per millorar els resultats educatius, la conselleria engega aquest curs dos plans per a millorar la competència matemàtica i lectora. A més, durant el segon trimestre, el departament enviarà als centres els documents de concreció dels aprenentatges bàsics de les diferents matèries del currículum de l’etapa obligatòria, tal com van proposar el Grup Impulsor de Mesures de Millores Educatives creat al gener precisament per revertir els mals resultats de les proves Pisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els usuaris de Mataró Bus podran pagar en targeta i arribaran al Tecnocampus

Mataró

L’Arxiu Municipal transcriu els llibres d’actes des del segle XVIII al XX amb IA

GIRONA
Salut

Nova eina per a millorar els hàbits de vida d’unes 13.000 amb malalties cròniques a l’Alt Pirineu i Aran

Sort

Catalunya registra un 2% menys de suïcidis el 2023

Barcelona
Urbanisme

Moià destinarà 213.000 euros a la reforma de l’avinguda de la Vila

Moià
educació

Niubó aposta per l’inici de curs abans de l’11-S, frena la sisena hora i planteja canvis a l’FP

barcelona

Comença en procés per adjudicar 70 pisos de lloguer protegit

Castelldefels

Liciten les obres per connectar el poble amb la depuradora de Riudellots

CAMPLLONG
Medi ambient

Nou atac d’un llop a una explotació ramadera al Collsacabra

Rupit i Pruit