Educació

URBANISME

Malgrat vol ser la seu del futur nou centre especial Horitzó

L’Ajuntament de Malgrat de Mar, a instàncies d’una proposta del grup Malgrat ens Mou (MeM), al govern, aprovarà una moció en la qual acorda oferir el municipi com a seu del futur nou centre d’educació especial Horitzó, aturat des del 2008 per la crisi econòmica. El consistori posaria a disposició del Departament d’Educació uns terrenys a la zona del PP7-Escultor Clarà on hi ha una reserva específica per a equipaments educatius.

El centre d’educació especial (CEE) Horitzó, situat actualment a Pineda de Mar, és una escola pública que dona cobertura a les necessitats d’alumnes de la zona nord de la comarca del Maresme. Construïda per iniciativa privada de les famílies l’any 1976, es va convertir en centre públic el 1988, quan la Generalitat va assumir-ne les competències. Aquest curs a l’escola hi ha 70 alumnes (d’entre 3 i 20 anys) i 45 amb itineraris formatius específics (IFE) que hi són matriculats per resolució de la delegació territorial.

Segons explica el regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Malgrat i conseller comarcal, Jofre Serret, la proposta s’articula a partir d’una visita a les instal·lacions de l’escola. “L’edifici és vell i no reuneix les condicions adequades per atendre l’alumnat, perquè, entre moltes altres deficiències, no disposa de clavegueram, les finestres de fusta estan estellades i trencades, els lavabos no estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, i l’ascensor té més de trenta anys i presenta avaries constants”, enumera.

Alumnes molt diversos

Serret recorda que l’escola atén infants i joves amb perfils molt variats, i que alguns requereixen una atenció gairebé personalitzada. “Hi ha infants amb pluridiscapacitat, amb discapacitat intel·lectual lleugera, moderada o severa, amb trastorns greus de conducta i amb TEA, entre d’altres”, explica. A banda de les mancances a les instal·lacions, també ressenya ubicacions inadequades d’espais comuns, com ara que la biblioteca i el gimnàs són a la planta de dalt o que algunes aules no tenen llum natural o són massa petites. “En definitiva, l’edifici no reuneix les condicions mínimes indispensables per oferir un servei de qualitat”, apunta Serret.

La moció rebrà el suport del PSC i Junts, també al govern de Malgrat, i d’ERC i el PP, a l’oposició. I també inclou l’acord d’actuar de forma immediata per resoldre els problemes de manteniment del centre mentre la nova escola no sigui una realitat. L’objectiu final d’aquest primer pas a l’Ajuntament és involucrar la resta de municipis que tenen infants escolaritzats en el centre “per sumar més força a l’hora d’aconseguir que Educació ens faci cas”. També està previst portar una moció semblant perquè sigui aprovada pel Consell Comarcal del Maresme. El redactat de la moció inclou la creació d’una comissió de treball i seguiment del projecte de la nova escola amb la participació del Departament d’Educació, el Consell Comarcal del Maresme i els ajuntaments del Maresme.Jofre Serret destaca que la situació a l’escola “reclama una participació activa de totes les administracions implicades”. “És inadmissible que a la comarca hi hagi un centre com aquest, amb la gran feina que està duent a terme, però que ho hagi de fer en unes instal·lacions que demanen a crits una millora”, lamenta el regidor. Per Serret, l’actuació a l’equipament “no pot esperar ni un dia més”, i pel que fa al nou centre, que Malgrat ofereixi els terrenys amb la qualificació necessària “suposa avançar molt més ràpid en el procés de construcció, que en cas contrari es podria allargar entre vuit i deu anys”. En aquest sentit, Serret proposa una fórmula de construcció més àgil i que ja s’ha provat amb èxit en altres edificis escolars. “L’institut Tordària, a Tordera, va ser fet amb construccions modulars que es fabriquen fora del lloc i, un cop acabades, es traslladen i es col·loquen on han d’anar”, explica, i afegeix que el que és clar ”és que hem de dignificar l’Horitzó i crec que en aquest punt tots els ajuntaments hi estem d’acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia