Educació

Educació

Illa recorre a l’OCDE per millorar el nivell educatiu

El repte de revertir els mals resultats de les proves PISA en matemàtiques i comprensió lectora ha agafat volada amb l’anunci ahir del president de la Generalitat, Salvador Illa, que en l’arrencada del curs escolar va anunciar que buscarà un acord amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per millorar els resultats educatius. Aquest organisme internacional és l’impulsor d’aquesta avaluació que cada tres anys mesura les habilitats i coneixements dels alumnes de 15 anys en una vuitantena de països. Els resultats de les últimes proves, donats a conèixer el desembre passat, van fer saltar les alarmes ja que els estudiants catalans van quedar a la cua en l’àmbit estatal i per sota de la mitjana de l’OCDE sobretot en comprensió lectora, matemàtiques i competència científica.

Sense entrar en gaires detalls, Illa va explicar que l’acord buscarà la col·laboració dels “millors experts” i amb l’experiència de la pràctica educativa d’una trentena de països, a més de “comptar” amb l’alumnat, docents i tota la comunitat educativa per “veure com podem millorar l’educació a Catalunya”. Amb tot, ja va avisar que no és una tasca que es pugui fer “ni en un mes ni en un any” sinó que requerirà “com a mínim una legislatura”.

La proposta, que es farà efectiva aquest dimarts en la reunió del Consell Executiu, va ser acollida amb crítiques per part del sindicat majoritari Ustec-STEs. La seva portaveu nacional, Iolanda Segura, va assegurar que no s’esperaven aquest anunci, que els va deixar “ descol·locats”. Va defensar que qui ha de decidir les polítiques educatives és la Generalitat, no “el poder econòmic i financer neoliberal” que per Ustec representa l’OCDE. També va lamentar que el govern busqui l’assessorament d’un organisme internacional que no treballa en clau pedagògica sinó “empresarial” en lloc de consultar els alumnes, les famílies i els docents, que són els qui coneixen realment les necessitats que hi ha dins les aules. Per Segura, cal prendre decisions “segons les necessitats de l’alumnat” i no basant-se “en el criteri mercantil”.

A la tarda, a l’hora de fer balanç del primer dia, marcat per la “normalitat”, la consellera Esther Niubó va defensar la proposta d’acord amb l’OCDE davant les crítiques: “No volem prescindir de l’expertesa de l’OCDE i esperem que ens faci un acompanyament en el desplegament de la millora educativa.” El govern avui farà el primer pas en aquest projecte de millora del sistema educatiu, tot i que Niubó va admetre que no té encara “cap concreció al calendari”.

Sense mòbils

Mentrestant dins les aules la novetat més important per a una gran part de l’alumnat va ser la prohibició dels mòbils, que clarament va marcar l’inici de curs ahir, bàsicament a secundària i FP bàsica. Una part de l’alumnat no va rebre la iniciativa amb bons ulls, pels dubtes que els generava no saber què fer sense els dispositius durant l’hora del pati i el temps de migdia. Precisament l’objectiu de recuperar les relacions entre iguals i ajudar a reduir els riscos que comporta un ús excessiu de pantalles és el que va motivar-ne la prohibició. Alguns centres han demanat no portar el mòbil, i si el porten, han ideat diverses mesures; una de les més seguides és guardar en una caixa tots els dispositius, que queden requisats en algun espai de l’aula o de l’institut fins al final del dia.

El curs 2024/2025 va començar sense incidències importants per a més d’un milió d’alumnes de l’etapa obligatòria i 82.277 docents, 942 més que el curs passat. També van entrar en funcionament tres nous centres i un total de 13 van estrenar edifici escolar. Aquest setembre, a més, s’ha completat la reducció de ràtios a infantil, per sota dels 20 alumnes per aula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia