Educació

educació

Niubó prioritza la lluita contra l’assetjament escolar

Educació engegarà a l’octubre una campanya de conscienciació i impulsarà la formació permanent del professorat per ajudar a la identificació i atenció de casos

La consellera es compromet acompanyar els alumnes sense plaça d’FP perquè ningú “es quedi penjat”

Durant la primera setmana d’octubre, el professorat de Batxillerat ja tindrà accés a exemples de proves de les noves PAU per començar a preparar la selectivitat

La consellera d’Educació i Formació Professional. Esther Niubó, s’ha fixat com a un dels eixos prioritaris d’actuació la lluita contra l’assetjament escolar amb l’objectiu de prevenir i ajudar a millorar la detecció i l’abordatge dels casos que generen “tan patiment”. Per això des del departament engegaran una campanya de difusió contra el bullying, revisaran el funcionament de la Unitat d’Atenció i Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) i impulsaran la formació permanent del professorat.

El curs passat es van detectar 1.037 casos d’assetjament escolar als centres educatius, un increment del 52% respecte al curs anterior, 2022-2023, quan se’n van detectar 680. I els casos de violència a les aules van créixer en un 75,9 %. Niubó ha anunciat aquest divendres que el departament posarà en marxa a principis d’octubre una campanya ideada per l’anterior conselleria d’ERC que busca la conscienciació contra l’assetjament i el ciberassetjament a l’escola amb l’objectiu d’incidir en la prevenció, implicant tota la comunitat educativa en la detecció de possibles casos. Segons Niubó, l’augment de casos pot haver-se produït perquè també hi ha “una més gran conscienciació” entre l’alumnat, famílies i docents i per això volen obrir un debat dins de la comunitat educativa. La campanya, que portarà per lema L’assetjament t’acompanya tot el dia. Busca els senyals per aturar-lo, es difondrà a través de les xarxes socials, mitjans de comunicació, així com en el transport públic.

També ha remarcat que des del departament es revisarà el funcionament de la USAV, un òrgan integrat per un equip multidisciplinari de professionals que s’encarrega d’intervenir quan es detecten i denuncien possibles casos.

Per últim, Niubó ha explicat que impulsaran la formació permanent del professorat amb l’objectiu de “donar eines” als docents per detectar possibles casos i orientar-los a l’hora d’intervenir. Una formació que vol anar més enllà de la lluita contra les violències a l’escola i en paral·lel a la figura del coordinació de Coeducació, Convivència i Benestar de l’alumnat (Cocobe), creat l’any passat precisament per actuar en la prevenció d’aquestes violències i promoure una millora de l’ambient i benestar emocional de l’alumnat.

Acompanyar l’FP

La consellera d’Educació s’ha compromès aquest divendres a “acompanyar” tots aquells alumnes que s’han quedat sense assignació de plaça a la Formació Professional perquè “ningú es quedi penjat”. Dels 31.404 que no tenien assignació al juliol, gairebé uns 15.000 no complien els requisits perquè no tenien el títol de l’ESO o de batxillerat. Per aquest motiu, Niubó ha assegurat que des dels serveis territorials, els instituts o els ajuntaments se’ls orientarà perquè puguin entrar a d’altres estudis on el títol no sigui un requisit, com certificats professionals o programes de formació inserció (PFI), i evitar així que abandonin els estudis. A més, Niubó ha reiterat que una de les prioritats del seu mandat i de cara al curs que ve serà fer les modificacions necessàries en el procés de preinscripció i matriculació perquè “no torni a passar que més de 31.000 persones es quedin fora de l’oferta pública”.

La selectivitat

La conselleria d’Educació i Formació Professional ha anunciat també que la primera setmana d’octubre el professorat de batxillerat ja tindran accés a exemples d’exàmens de les diferents matèries i modalitats per poder començar a preparar la selectivitat amb l’alumnat. I és que aquest curs l’alumnat de segon de batxillerat estrenarà el nou model de proves d’accés de la universitat (PAU). La novetat i la desinformació ha fet que s’hagi començat el curs amb moltes incerteses sobre com seran els exàmens, ja que en ser el primer any no hi ha exemples per poder preparar les proves.

Substituts

Aquest curs s’ha posat en marxa el Grup Estable de Substitucions (GES), format per 2.145 docents interins, amb l’objectiu de garantir la cobertura de baixes del professorat d’escoles i instituts i alhora donar estabilitat als substituts, a qui se’ls garanteixen feina des del setembre fins al 30 de juny. El departament ha informat que un 76% dels docents que formen part del GES ja han rebut una destinació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Cursa de la Dona recupera el recorregut inicial i passa pel cor de la ciutat

girona
educació

Niubó prioritza la lluita contra l’assetjament escolar

barcelona
societat

Arantxa Calvera, nova directora de l’Agència Catalana de Turisme

barcelona
medi ambient

Sis municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental incorporen ZBE locals per bastir la metropolitana

Cerdanyola del Vallès

La UNED amplia a Sant Feliu la xarxa del grau universitari d’Educació Infantil

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Un estudi sobre els escalencs als camps nazis guanya la II Beca de Tardor

L’ESCALA

La policia inicia una campanya per sancionar les infraccions amb bicicleta

GIRONA

Posen a licitació el projecte de nous espigons a Sant Antoni i Es Monestrí

CALONGE I SANT ANTONI
seguretat

A punt els dos nous radars de tram de la C-16, al Túnel de Vallvidrera

Barcelona