Educació

L’Ajuntament i la UdG organitzen una activitat d’acollida als nous alumnes

L’Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona (UdG) han organitzat conjuntament, coincidint amb l’inici de les classes universitàries, el projecte Cotxeres, dirigit als estudiantats de primer any de grau. Es tracta d’una activitat gamificada d’acollida a la ciutat i als estudis universitaris que estan cursant, a més d’un espai de cohesió del col·lectiu d’estudiants. Aquesta setmana, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el regidor d’Esports i Joventut del consistori, Àdam Bertran i Martínez, han participat en una de les sessions i han donat la benvinguda als estudiants que comencen la seva etapa universitària.

“L’Estació Espai Jove és una porta d’entrada per tot l’alumnat universitari. Volem que el jovent tingui aquest espai com un referent on poden trobar tot tipus de recursos i des d’on s’organitzen activitats ben diverses. Girona és Ciutat Universitària i aquesta experiència n’és un bon exemple”, destaca l’alcalde de Girona, Lluc Salellas.

Per la seva banda, el regidor Àdam Bertran ha explicat que “des de Joventut treballem perquè el jovent que ve a formar-se a Girona es trobi com a casa i tingui totes les oportunitats de créixer i preparar-se per un futur millor. Volem estendre el concepte de campus a tota la ciutat, complementant la formació formal amb un seguit d’experiències que ofereix Girona i que enriqueixen la trajectòria i futur de tothom. Per nosaltres, l’estudiant ha de gaudir de la ciutat com a concepte campus, Campus Girona”.

La primera part de l’activitat, que té lloc a la UdG, suposa l’acollida dels estudiants a la institució on passaran els propers anys formant-se. Després, els fan un recorregut a peu que permet als estudiants de fora de Girona conèixer alguns espais emblemàtics de la ciutat. La segona part de l’activitat es duu a terme a l’equipament municipal L’Estació Espai Jove.

En aquest cas, la iniciativa pretén conscienciar els alumnes de les oportunitats que els ofereix una ciutat com Girona per enriquir la seva experiència universitària més enllà de currículum acadèmic que cursaran. L’equip tècnic de L’Estació Espai Jove els ajuda a entendre que la seva trajectòria a la universitat pot guanyar valor si es fan responsables de construir-se un currículum propi, complementant la seva experiència implicant-se en projectes o recursos que la ciutat posa a la seva disposició.

Aquesta part de l’activitat es fa a través d’una dinàmica que simula un procés de selecció d’idees per a la redacció del guió d’una gran producció audiovisual. Entre altres tasques, els joves han d’organitzar-se en diferents equips i resoldre un repte vinculat als estudis que tot just inicien. Un suposat equip de guionistes que treballen per la companyia Netflix seleccionarà el grup més enginyós per inspirar-se a l’hora de produir una sèrie sobre com és avui en dia la vida dels universitaris.

Com a cloenda de l’activitat hi ha una part de reflexió sobre les expectatives que tenen els i les estudiants que comencen la seva etapa universitària i com la ciutat de Girona pot ser un espai ple d’oportunitats en aquesta fase de la seva vida.

El curs passat, les dues institucions van dur a terme una prova pilot del projecte amb estudiants de cinc graus. Com que l’experiència es va valorar molt positivament, durant aquest curs 2024-2025 la iniciativa d’acollida s’ha estès a uns 700 estudiants de primer curs dels graus d’Educació Social, Pedagogia, Psicologia, Treball Social, Moda, Arts Escèniques, Comunicació Audiovisual, Ciències ambientals, Química, Biologia i Biotecnologia de la Universitat de Girona. El projecte Cotxeres està dirigit pel personal tècnic de l’Estació Espai Jove, conjuntament amb els coordinadors i coordinadores dels diversos graus universitaris que participen en l’activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia