educació
Inici de curs tranquil i amb deures per fer noves escoles
Només a un centre de Cerdanyola, el CEIP Collserola, els alumnes hauran de conviure quinze dies amb els paletes
Fins a nou barracons nous s'han habilitat mentre es comença la construcció dels nous centres demanats
Cap incidència destacable en l'inici del curs escolar a la comarca més enllà d'alguns centres on encara hi ha problemes en el procés de digitalització de les aules i del fet que el CEIP Collserola de Cerdanyola és l'únic on els alumnes hauran de conviure amb obres. Des de juliol s'estan reparant els desperfectes que va causar un moviment de terres, que va malmetre els envans de l'aulari infantil. El director dels serveis territorials d'Educació, Josep Lluís Domeyó, ha explicat que s'està reforçant l'estructura de l'escola “amb unes estacades més profundes” per evitar que en un futur es torni a repetir un accident com aquest. L'escola, construïda fa cinc anys, es va aixecar al capdamunt d'un turó de terra argilosa. Les obres s'allargaran encara quinze dies més i la direcció de l'escola ha habilitat una única entrada al centre –s'ha anul·lat l'accés de primària– i ha senyalitzat tot l'àmbit afectat per les obres per minimitzar els riscos d'accidents dels alumnes. Al municipi també queden algunes obres per acabar, com la construcció d'una nova escola bressol al barri del Turonet, les obres de millora d'eficiència energètica de l'escola Serraperera i del CEE Jeroni de Moragas.
El curs també va començar ahir per als 30.884 alumnes sabadellencs, sense cap centre nou a excepció de l'Escola Oficial d'Idiomes, que s'estrena aquest mes. En els pròxims mesos els estudiants de l'Escola Municipal de Música i Conservatori Professional també es beneficiaran de les noves instal·lacions de l'edifici del carrer Jardí, que s'està reformant amb fons estatals. Pel que fa a la resta de centres, l'Ajuntament ha invertit 1,9 milions en reformes, pintura i l'adaptació a les noves tecnologies. Encara, però, hi ha algunes actuacions pendents, com la reivindicada reforma del CEIP La Trama, on l'alcalde, Manuel Bustos, va avançar ahir que aviat s'elaborarà un “estudi de les necessitats”.
A Terrassa, malgrat el dispositiu policial desplegat, es van viure al matí certs moments de col·lapse viari al carrer Baldrich, en una zona on conflueixen diverses escoles, però malgrat algunes obres en marxa, com la de la Rambla, no es van produir més retencions del que és habitual durant l'any. En l'aspecte educatiu, es van mobilitzar uns 28.500 alumnes, es van estrenar el CEIP Roc Alabern i l'IES Mont Perdut, i van entrar en funcionament els tres grups bolet de P3 que Educació va assignar a l'abril, a les escoles President Salvans, Roc Alabern i Pau Vila.
A més, en espera que s'iniciï la construcció de l'escola El Vapor, entre els carrers Giralt i Serrà i el passeig 22 de Juliol, s'han habilitat uns barracons –mòduls prefabricats– al carrer Frederic Soler. L'alcalde, Pere Navarro, va fer-hi una visita als alumnes al matí i després es va desplaçar a l'escola Joan Marquès Casals, on hi ha dos grups més de P3 amb 36 alumnes, la majora preinscrits en altres centres, que l'ocuparan mentre es faci la nova escola Can Montllor. La directora del centre, Anna García, espera que les obres comencin entre gener i febrer i admet que “serà difícil començar el setembre” del curs que ve.