La URV aconsegueix el segell de campus d'excel·lència regional
Rebrà 3 milions d'euros de l'Estat per impulsar fins el 2015 diversos projectes que l'ajudaran a validar aquest alt nivell de qualitat
La Rovira i Virgili se situa com a destacat motor de desenvolupament territorial
Un prestigiós distintiu és del que gaudeix des d'ahir la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ha rebut la qualificació de Campus d'Excel·lència Internacional d'àmbit regional europeu (CEIR) del Ministeri d'Educació. Gràcies a aquesta menció, se li atorgarà un finançament de 3 milions d'euros en forma de préstec que li serviran per aplanar el fet de tirar endavant durant els pròxims quatre anys els projectes que té previst realitzar per certificar aquest exigent grau de qualitat. En la mateixa categoria ha estat escollit el projecte també en solitari de la Universitat de Salamanca, així com les propostes que han sigut fruit de la suma d'agregacions i que han estat liderades per la Universitat de Granada, la de Vigo, la de Múrcia i la de les Palmes de Gran Canària. D'entre els 75 milions d'euros que el govern espanyol ha repartit en aquesta segona convocatòria del programa de Campus d'Excel·lència Internacional (CEI), 24,9 han anat a parar als d'àmbit regional europeu. En canvi, 31,9 milions del pastís pressupostari han estat distribuïts entre les vuit millors candidatures, que són les que han aconseguit el segell de CEI. Aquests projectes han sigut els coordinats per la Universitat de Sevilla, la Politècnica de Catalunya, la de Saragossa, la Pompeu Fabra, la Politècnica de Madrid, la del País Basc, la de Barcelona i la de València. I la resta de finançament és per a set universitats que ja tenen la qualificació de CEI o de CEIR des de l'any passat.
Creativitat empresarial
Un nou model d'economia basat en la interacció entre la URV, els agents generadors del coneixement de la demarcació i el sector productiu. Aquesta agregació estratègica és la que es potencia en el projecte del Campus d'Excel·lència Catalunya Sud (CEICS) de la Rovira i Virgili, en què s'aspira assolir un alt nivell investigador en els cinc àmbits potents del territori per convertir-se així en un referent internacional en aquestes àrees. Aquests camps són la química i l'energia, la nutrició i la salut, el turisme, el patrimoni i la cultura, i l'enologia. El CEICS, en definitiva, situa el coneixement al centre d'un nou paradigma socioeconòmic, on l'objectiu de créixer molt se substitueix pel de créixer millor. Els responsables de pensar en aquest model, per tant, tenen la intenció que “tota la regió del coneixement es posi en moviment per moure el món”, que es generi un entorn d'oferta-demanda d'ocupabilitat que traspassi fronteres i que s'impulsi la creativitat empresarial.
2.000 titulats anuals
Les comarques del sud del país estan en una bona situació de partida. L'economia de xarxa es va fer evident que té solidesa amb la creació, el setembre, de l'associació promotora del CEICS, integrada per agents molt diversos: la universitat, vuit organismes públics d'investigació, quatre societats promotores de parcs científics i tecnològics, dos centres tecnològics, quatre hospitals i quatre entitats empresarials. Compta, a més, amb la col·laboració de més de 30 empreses i 17 administracions locals i regionals, com els ajuntaments de Tarragona, Reus, Tortosa, el Vendrell, Vila-seca, Falset, Constantí i la Diputació.
El desenvolupament d'aquesta política dóna una universitat molt vinculada al territori, i amb una activitat científica reconeguda internacionalment. En l'actualitat, a la URV, s'hi imparteixen 86 estudis oficials de grau i màster, en què assisteixen 15.000 alumnes, amb una mitjana de 2.000 titulats anuals. El grau d'internacionalització a les aules és considerable, amb un 26,9% d'estudiants estrangers entre els més de 1.500 matriculats als programes oficials de postgrau i 400 cada any en els estudis de grau. Entre aquests darrers, en destaquen 106 de tercer curs procedents de cinc universitats xineses: Dalian, Nanquin, Sichuan, Shenzhen i Xiantang.
, a la pàgina 29 de Societat