La nova escola d'hostaleria de Figueres amplia els graus
L'edifici construït a l'Olivar Gran ofereix un cicle formatiu de grau mitjà que s'incorpora a l'ocupacional
Aquest mes han estrenat l'espai un centenar d'alumnes i es confia que arribaran a la xifra de 150
Un centenar d'alumnes han estrenat aquest mes la nova escola d'hostaleria de l'Alt Empordà, que s'ha construït a tocar del barri de l'Olivar Gran, a Figueres. Per a la història ha quedat l'antiga nau del polígon internacional de Vilamalla on ha estat divuit anys. Ara aquest espai ha quedat buit a l'espera que els propietaris, la Cambra de Comerç de Girona, decideixi què s'hi farà.
La nova escola, que s'inaugurarà dimecres vinent, suposa una modernització dels equipaments i els espais, però sobretot l'aspecte positiu és que incorpora un cicle formatiu de grau mitjà que permet obtenir un títol homologat pel Departament d'Educació. Aquesta línia d'estudi s'afegeix a la formació ocupacional, que és la que s'ha fet fins ara i que s'ha ampliat amb les especialitats de fleca i pastisseria, situades al soterrani de l'edifici, que disposa de diferents elements tecnològics. Hi ha una tercera via d'estudi, que s'iniciarà les properes setmanes, que està destinada a pràctiques per a alumnes d'instituts de 14 a 16 anys.
Per tant, els responsables del nou equipament en fan una valoració positiva, tant pel fet de disposar d'un espai més ampli i posat al dia, com de l'increment dels continguts formatius .
La nova escola és un edifici de 1.900 m² situat en un sector d'equipaments educatius de la capital de l'Alt Empordà. Disposa de dues grans cuines, un restaurant, una sala d'actes, obrador i diferents aules, entre les quals en destaca una d'específica per fer tastos de vins i caves. Actualment hi ha prop de 120 alumnes.
L'equipament s'ha construït a partir de les sinergies creades entre diferents institucions –Ajuntament, Generalitat, Diputació i Consell Comarcal–, la Cambra de Comerç, la Fundació Miquel i l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, que la gestiona. Ha tingut un cost de 2,6 milions d'euros, dels quals 1,5 els ha aportat la Fundació Miquel, que els recupera amb el lloguer de l'espai a l'Associació d'Hostaleria. L'Ajuntament figuerenc hi ha aportat el solar, a més de 800.000 euros, i disposarà d'un espai a la segona planta per situar-hi els serveis municipals de promoció econòmica. La resta, fins a cobrir la totalitat del pressupost, ha estat finançat pel Departament d'Educació i la Diputació.
L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha destacat “les complicitats” creades que han possibilitat que en nou mesos s'hagi construït l'equipament, quan el termini fixat en el conveni era de cinc anys.
L'aula auditori Ferran Adrià, dedicada als professionals
La nova escola ha incorporat una aula, que també fa les funcions d'auditori, per fer-hi activitats destinades als professionals. La voluntat és crear una oferta de cursos, conferències i classes pràctiques. A l'espai se li ha donat el nom de Ferran Adrià i es vol que serveixi per a l'excel·lència en matèria gastronòmica. Una altra novetat a l'edifici és la incorporació d'un equipat obrador destinat a l'ensenyament de pastisseria i fleca.
El restaurant continua sent l'aparador extern
Un dels espais que va donar notorietat pública a l'antiga escola de Vilamalla va ser el restaurant. L'experiència es repeteix i s'ha fet una sala que ofereix un menú de 16 euros de dilluns a divendres.
L' any vinent s'hi traslladaran els serveis municipals de promoció econòmica
L'Ajuntament de Figueres, a més de cedir l'espai on s'ha situat l'escola d'hostaleria, ha assumit una part del cost de la construcció de l'edifici. Això ha fet que el projecte inicial es modifiqués i s'ampliés per donar cabuda a un nou espai, a la segona planta, on es traslladaran els serveis municipals de promoció econòmica, comerç i turisme. Al nou edifici també s'hi ha previst un espai perquè la Cambra de Comerç obri una delegació a la ciutat.