Educació

universitat

La URV investeix Gayatri Spivak honoris causa

L'acadèmica té doctorats honoraris de les universitats de Toronto i Londres i de l'Oberlin College

La pensadora i professora de la Universitat de Columbia, als Estats Units, va ser investida ahir Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili (URV). La professora Spivak, nascuda a l'Índia, ha estat crítica amb el llegat del colonialisme i en la seva obra i traduccions ha teoritzat sobre les persones que han quedat marginades i privades dels seus drets per les cultures occidentals dominants. També destaca per la teorització sobre el feminisme i el concepte de subaltern per mitjà del mètode deconstrutivista. Està considerada una celebritat acadèmica i les seves teories han provocat sempre polèmica. La seva trajectòria ha fet que mereixi doctorats honoraris de les universitats de Toronto i Londres i de l'Oberlin College.

En l'acte la van apadrinar els promotors de la investidura, els professors Anthony Pym i Liz Russell, que en el discurs de presentació va remarcar que la distinció té un marcat caràcter interdisciplinari i intercultural. Russell va destacar que manté un compromís amb la política mundial, on defensa la responsabilitat ètica.

Un cop investida, en el discurs d'acceptació de la distinció va recordar la figura dels seus pares i la primera visita que va fer a Catalunya, l'any 1963, a les Cases d'Alcanar. De llavors recordava que hi va llegir el llibre Homenatge a Catalunya, de George Orwell, en uns anys en què el català estava prohibit.

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, va expressar la idea que el reconeixement selectiu i judiciós dels doctors honoris causa que s'incorporen al claustre defineixen també la manera de ser de la URV: “A través dels seus treballs de literatura comparada sobre les relacions entre Orient i Occident focalitzades entre l'índia i els Estats Units, i molts altres, ha fet aportacions substancioses al pensament actual”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.