Educació

Educació

Més de 1.600 professors busquen plaça a l'institut

Les oposicions per al professorat de secundària van començar ahir a Girona entre el desànim dels aspirants per la dificultat dels temes, l'escassetat dels llocs oferts i la calor sufocant a les aules

Molts ja fa uns quants anys que exerceixen l'ensenyament, com a interins o substituts o en centres privats, però no perden l'esperança de guanyar per fi una plaça en un institut públic que els doni una estabilitat que ara no tenen i, sobretot, que posi fi a l'agonia d'unes oposicions que la majoria han passat més d'una i de dues vegades amb resultats frustrants. “No és que suspenguem, és que sempre hi ha algú altre que té més mèrits acumulats i ens deixa a les portes de tenir la plaça”, es lamentava ahir l'Anna, que treballa en un institut d'Anglès i és la tercera vegada que concorre a les oposicions, igual que la Laura, d'Hostalrich, amb sis anys d'interinatge a les espatlles. Tant l'una com l'altra afrontaven ahir, a l'Escola Oficial d'Idiomes, les proves d'anglès de les oposicions convocades per la Generalitat per proveir 1.245 places de secundària i a les quals, comptant només la demarcació de Girona, aspiren 1.686 persones (16.390 a tot Catalunya). Ahir, primer dia de la convocatòria, els candidats havien de desenvolupar un dels temes del manual de la seva especialitat, a escollir entre els cinc que el tribunal proposa per sorteig. A la prova d'anglès, on s'ofereixen unes 60 places a tot Catalunya (descomptant-hi les reservades a persones amb discapacitat) i per a la qual a Girona sol aspiren més d'un centenar d'opositors, de les setanta unitats del temari, van haver de triar entre desenvolupar els possessius, els verbs multiwords, el sistema governamental dels Estats Units, el romanticisme literari o la influència cultural de l'anglofonia al món. “Era molt difícil”, comentava a la sortida la Gemma, una palamosina que aquest any almenys ha obtingut l'interinatge al seu mateix poble i que ja és la tercera vegada que ve. La prova de francès, a la qual concorren unes 200 persones per a només 13 places, no va ser jutjada amb més benevolència pels aspirants, alguns dels quals es queixaven de la calor sufocant de l'aula i la dificultat per concentrar-se amb el soroll infernal i a sobre inútil de l'aparell d'aire condicionat. Del seu temari, el sorteig havia extret la teoria lingüística actual, el text argumentatiu, el sistema fonètic, la novel·la del segle XIX o l'arquitectura des del Palau de Versalles a la piràmide del Louvre. “Poca gent es prepara tot el temari: confies a fer sort i que surti algun dels que has estudiat”, admetia la Mercè, una barcelonina cansada del pelegrinatge de les substitucions. El procés de selecció s'allargarà encara fins al 16 de juliol.

LA XIFRA

16.390
persones aspiren a tot Catalunya
a alguna de les 1.245 places que ofereix el Departament d'Ensenyament.

Uns desplaçaments excessius

Tot i que els aspirants tenen l'opció de sotmetre's a les proves als serveis territorials més pròxims a la seva residència, ahir uns quants dels que hi havia a Girona procedien de Barcelona, de la Pobla de Segur o de Sort. “Et diuen que podràs escollir, però després t'envien on volen, o bé perquè no hi ha tribunal de la teva especialitat, o bé perquè allà on et tocava està saturat”, es queixaven la Mercè i la Carolina, totes dues vingudes expressament de Barcelona. La Pili, de la Pobla de Segur, afegia que el més greu és que els resultats de la prova només siguin consultables als taulells d'anuncis del centre on s'ha fet l'oposició: “Ens acaben de dir que el seu web no és prou fiable, així que hauré de tornar a venir de la Pobla només per veure un paperet penjat en aquesta porta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.