EDUCACIÓ
L'IES de Calonge vol impartir graus d'elaboració d'oli i vi
L'IES Puig Cargol aspira a ser el primer gironí a oferir FP de vitivinicultura, que ara només s'estudia al Penedès
La DO Empordà hi dóna suport i avui s'hi afegeix el ple local, però Educació ho decidirà el 2012
El ple municipal de Calonge aprovarà aquest vespre una moció de suport a l'IES Puig Cargol perquè pugui impartir diversos graus de formació professional (FP) relacionats amb el sector vitivinícola. En concret, es tractaria del cicle formatiu de grau mitjà d'elaboració d'olis i vins i del grau superior de vitivinicultura, uns estudis que ara mateix només s'ofereixen a Vilafranca del Penedès i no satisfan la demanda de professionals formats que hi ha a les comarques gironines. Cap altre institut de la demarcació aspira a ser la seu d'aquests dos cicles. El director de l'institut, Lluís Monjas, explicava ahir que el Departament d'Educació no decidirà fins a l'any vinent si l'oferta educativa de l'IES s'amplia, però tenen el suport del Consell Regulador de la DO Empordà, la Cambra de Palamós, el Consell Comarcal i diversos cellers locals, disposats a deixar laboratoris i instrumental perquè els alumnes hi fessin pràctiques. L'alcalde, Jordi Soler, va avançar que el municipi podria cedir una finca destinada a vinya, per recrear tot el cicle productiu. Per l'alcalde, l'arribada dels estudis seria una notícia positiva per a la indústria alimentària de tota la comarca.
Només a Calonge hi ha tres cellers que formen part de la DO, però al Baix Empordà també n'hi ha a Palamós, Vall-llobrega, Torrent, Fonteta i Sant Sadurní de l'Heura. Monjas recordava també que la històrica producció casolana de vi ha derivat en un “sector potent, amb explotacions modernitzades i de qualitat”, que cada cop donen feina a més gent.
Altres estudis
A banda d'aquests dos graus, l'IES Puig Cargol, que ara només imparteix ESO i Batxillerat, voldria ampliar més la seva oferta educativa cap a la FP amb el grau mitjà de comerç i el superior de gestió comercial i màrqueting.