Educació

Alt Penedès

Aprenents d'art al cava

Una vintena d'alumnes d'un institut artístic de Vilafranca participen en una col·lecció de caves

En molts casos és el primer treball que fan fora del centre

De momentes preveu la distribució de 500 ampolles de cava de la col·lecció artística

Les Caves Guilera, una empresa familiar de caves de criança que funciona des del 1927 a Subirats llançarà aquestes festes de Nadal i durant el 2012 un paquet de caves amb valor afegit que han batejat amb el nom de L'art a la taula. La bossa inclourà un brut reserva i un extra brut gran reserva del 2005 i un punt de llibre que inclou el treball creatiu que han fet els alumnes de primer i de segon de batxillerat artístic de l'institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès. El projecte que es presenta dissabte al matí a les caves és nou, perquè per primer cop relaciona directament el món de l'ensenyament creatiu amb el món del cava. Tal com explica Pere Guilera, el propietari, enòleg i viticultor de les caves, l'objectiu “és establir un pont de col·laboració entre un centre educatiu i una empresa vitivinícola a fi de donar a conèixer les creacions artístiques dels joves artistes, oferir-los una plataforma de difusió de les seves obres i lligar-los molt més al territori també des d'un punt de vista creatiu”.

La iniciativa va néixer fa mesos quan l'escriptor de Capellades Joan Piñol va trucar a les portes de diverses caves per iniciar un projecte “atrevit” que consistia a incorporar a l'ampolla un microconte creat per ell i la incorporació d'una il·lustració dels alumnes del centre educatiu on treballa en què s'evoca la situació descrita. La cava de Subirats, que des de fa anys destaca per la seva implicació en el congrés de paisatge vitivinícola, va recollir la idea i va donar forma a les etiquetes, les contraetiquetes i al producte que es presentarà dissabte. En principi, es preveu que es distribueixin 500 ampolles de la col·lecció i que a partir de l'any que ve l'oferta educativa i empresarial es consolidi. Piñol destaca que la proposta que ha estat rebuda “amb entusiasme” pels alumnes del centre, d'entre 16 i 17 anys, no forma part de cap treball del centre sinó que els treballs són una proposta extraescolar que serveix als alumnes per començar a donar a conèixer la seva feina.

La iniciativa està aixecant comentaris en cercles artístics per la qualitat de l'expressió creativa en un moment en què comencen a sortir propostes que lliguen l'art pictòric amb el món vitivinícola. Però on l'expectació és més gran és entre els alumnes de l'institut artístic de Vilafranca que aquesta setmana estan preparant un programa d'actes per mostrar les seves aptituds. Durant la presentació dissabte, s'obrirà a les caves una exposició amb totes les il·lustracions presentades en aquesta primera convocatòria i es farà la lectura dels microrelats del món de la vinya a càrrec d'alumnes de la modalitat de batxillerat d'arts escèniques del mateix institut.

L'Anna Bascompte, la Míriam Díaz o el Nil Olier de primer de batxillerat i la Paula Pardo, la Mireia Insensé, l'Enric Bages o el Robert Peirot de segon de batxillerat i fins a 23 noms en total, seran els que passaran més nervis. S'avaluarà per primer cop de manera pública, i fora de l'aula, la seva feina creativa. Guilera i Piñol faran de mestres de cerimònies, però els protagonistes seran ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.