Educació

JOAN DOMÉNECH

DIRECTOR DE L'IES ENRIC VALOR

“Els estudiants ens estan donant una vertadera lliçó”

L'estudiantat i el professorat són la base principal del sistema educatius. Estos dies també han passat a ser els protagonistes de la crònica social, sobre tot al País Valencià.

Parlem amb Joan Domènech, director (i professor) d'un dels dos instituts de Silla, l'IES Enric Valor, per intentar trobar respostes a moltes de les preguntes que es plantegen des de fa unes setmanes als carrers de València i, també, dels nostres pobles.

Primer que res, quina és la situació, en línies generals, de l'IES Enric Valor? Han començat a afectar les “famoses” retallades?

El tema de les retallades s'ha de veure amb perspectiva perquè en el món de l'educació al País Valencià ja fa tres anys que venen aplicant-se, i no parle de les retallades salarials -encara que a ningú li agrada que li baixen el sou- sinó més bé dels recursos humans. Este centre és un exemple d'això, encara que s'hagen fet unes obres i s'haja invertit en infraestructures, ací s'han reduït, per exemple, les hores que s'invertien en xiquets i xiquetes que tenen necessitats especials, que necessiten reforços, el professorat més específic...

Per tant, què és més complicat, ara per ara, organitzar bé els recursos humans o els recursos econòmics?

Els recursos humans sense cap dubte, perquè llevat de les retallades en els sous, la Conselleria ja ens ha pagat —no fa molt, unes dues setmanes— tots els quadrimestres de 2011. Han anat lents, “a remolc” de les mobilitzacions i els manifestos de claustres, consells escolars... de les realitats dels centres que, en general, són dramàtiques, però ens han pagat, i nosaltres també podem continuar pagant totes les despeses que té un centre educatiu. La veritat és que a l'Enric Valor no estem tenint problemes greus com en altres centres del País Valencià.

Supose que també dependrà de la forma en què l'equip directiu administra tals recursos?

Evidentment que sí. Açò es igual que en les famílies o en les empreses, hi haurà que administren millor i puguen pagar-ho tot, i hi haurà qui no sàpiga administrar els diners de la millor manera. Però, a banda de l'administració dels recursos, que pot ser bona, regular o roina, el cert és que la Conselleria durant tot el 2011 -des d'Abril- no ha ingressat ni un euro per a poder funcionar. I això uns centres ho han patit més que uns altres.

Podríem dir que hi ha una manca de suport per part de la Generalitat respecte als centres públics?

Han hagut uns retalls amb els quals els perjudicats directes estan sent els alumnes. Hi ha retalls en programes de compensatòria, hi ha retalls en programes per alumnes que necessiten uns recursos més concrets... i això està afectant als alumnes que tenen problemes d'aprenentatge en tots els centres. Nosaltres, hui, els podem atendre pitjor que fa tres o quatre anys, però continuem intentant atendre'ls el millor que podem, cosa que suposa moltes hores extra per part dels mestres. I això se suma, també, al malestar que hi ha al professorat per les retallades que afecten als salaris, retallades que veurem en les pròximes nòmines, les del mes de març.

Tenint en compte que la Primavera Valenciana ha començat per “no tindre diners per a calefacció”, potser açò que està passant al Lluís Vives només siga l'inici de moltes més protestes?

Jo crec que sí. En primer lloc dir que els estudiants ens estan donant una vertadera lliçó reivindicant al carrer allò que volen. Però, l'educació valenciana és només una part d'un tot que té una base incendiaria, a l'espera de que una guspira encenga el foc. Estan retallant-nos recursos, sous... i el que s'ha de demanar són responsabilitats pel malbaratament dels recursos públics.

Creu que açò farà reaccionar al Govern de la Generalitat? O només deixaran passar el temps fins que els manifestants es cansen?

Açò és un toc d'atenció i, jo crec, que els governants estan prenent nota perquè hi ha molts motius per a que es complique el tema, com per exemple tots els actes de corrupció que estan arribant a molts àmbits de l'administració pública.

Com veu la comunitat educativa el comportament dels joves, dels estudiants?

Jo, personalment ho veig molt bé. Sí que es cert que els estudiants haurien d'estar més organitzats. Lluís Vives no sé si és un bon “model”, és un centre amb unes característiques molt concretes, amb un alumnat que té un perfil determinat... el que passa és que des de la perspectiva dels centres de secundària, d'aquest centre -no sé si podríem extrapolar-ho a molts altres- els alumnes haurien d'organitzar-se millor perquè no tot és “tirar-se al carrer”, sinó és saber perquè es fan les coses, perquè fem vaga general... i tot això necessita reunions, assemblees entre ells, etc.

Com veu l'actuació de les forces policials?

El comportament policial ha sigut un gran error i l'error ve dels que han decidit que faça açò la policia, perquè el cos policial no deixa d'estar format per uns treballadors més que fan el que altres volen que facen. I, així, uns actes que podien haver-se gestionat d'una altra manera, s'han gestionat de forma errònia, cosa que ha portat unes conseqüències molt més grans del que podien haver sigut.

Quina és la seua opinió sobre el tractament que li han donat els mitjans de comunicació?

Doncs... Canal 9, que és la nostra televisió, el mitjà de comunicació dels valencians, fa un tractament lamentable d'este tema i de molts altres. Un tractament manipulador, obscur, d'ocultar la realitat a l'audiència... i va ser molt simptomàtic veure en la manifestació de dissabte als treballadors de la televisió valenciana lluitant pel seus drets i reivindicant també la falta de llibertat d'expressió. Llevat d'això, a la resta de mitjans el tractament de les manifestacions a València ha sigut molt divers... el mitjans escorats cap a la dreta han fet un tractament inculpatori dels estudiants, per exemple. Però, també tenim les xarxes socials que, d'alguna manera, contraresten el gran poder que té aquesta premsa més consolidada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Nova zona d’aparcament amb 60 places gratuïtes properes al centre

palafrugell
LLORET DE MAR

La Policia Local comissa uns 500 articles falsificats d’una botiga

LLORET DE MAR
BANYOLES

Alfons Martinell rep el Premi Internacional CGLU-Ciudad de México

BANYOLES
serveis

L’aigua de la mina del barri Fortuny anirà a la xarxa de Reus

reus
societat

Desactiven la Fase d’Emergència per nits tòrrides del Pla Calor i es manté activa la fase d’Alerta

Barcelona

El vas principal de l’abocador de Coll Cardús comença a segellar-se

VACARISSES
GIRONA

La Policia destina tres agents més a tasques de carrer gràcies a un nou dispositiu mòbil

GIRONA
Medi ambient

Barcelona respira l’aire més net dels últims 25 anys, però lluny dels límits de 2030

Barcelona
societat

Can Ruti tracta més de 60 pacients amb Parkinson o tremolor amb un sistema pioner d’estimulació cerebral remota

Badalona