Tres mil tarragonins aspiren a ocupar una de les 2.430 places de professor al país
A la demarcació hi ha el mateix nombre d'opositors que l'any passat tot i que el nombre de places és un 64% inferior
Tot i que en el conjunt del país el nombre d'opositors és inferior al de l'any passat, –14.564 aspirants, respecte dels 17.000 del 2008–, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'hi presenten un centenar més d'aspirants: 3.161. De fet, és el mateix nombre d'opositors però per a moltes menys places. L'any passat es van oferir 6.740 places a tot Catalunya, i enguany, només 2.430 (un 64% menys). De tots els aspirants tarragonins, 1.967 són del Camp de Tarragona i 1.194 de les Terres de l'Ebre, els quals ahir van començar les proves de coneixement en un dels vint-i-tres tribunals que hi ha instal·lats en diversos centres educatius de la demarcació. L'IES Baix Camp és un dels 113 tribunals de tot Catalunya que ahir van viure el pas de centenars d'aspirants que es presentaven a les oposicions en l'especialitat d'economia i orientació educativa. Molts, a les 9 del matí, una hora abans de començar l'examen de coneixements, estaven nerviosos i feien l'últim cop d'ull al temari; però d'altres eren conscients que enguany serà més difícil per les poques places que hi ha i es resignaven a «provar sort», com deien, i esperar que els toqués desenvolupar algun dels temes que se sabien.
Són 4.310 places menys de funcionari docent, les que la Generalitat ha convocat per enguany respecte a l'any passat. És un 64% menys, però a les oposicions s'hi presenten, a tot el país, 14.564 persones. En canvi, a la demarcació s'hi han presentat 153 aspirants més –en total, 3.161–, repartits en 23 tribunals del Camp i l'Ebre. L'IES Baix Camp de Reus va ser un d'aquests centres als quals van assistir més d'un centenar d'opositors, la majoria provinents de Barcelona, que van anar a demostrar els seus coneixements en economia i orientació educativa. Alguns, una hora abans de començar l'examen, feien l'última repassada; d'altres discutien per què els havien assignat tan lluny, i d'altres simplement es mostraven resignats amb les poques places convocades enguany.
«M'indigna que em facin baixar des de Barcelona»
Molts dels que ahir van anar fins a l'IES Baix Camp de Reus es presentaven a la especialitat d'orientació educativa, una especialitat que engloba els estudis de psicologia i educació social, entre d'altres. Molts d'aquests aspirants, la majoria dones, van ser assignats a l'institut de Reus, però provenien d'altres demarcacions, com ara de Barcelona. És el cas de Carme Romero, que viu a la capital catalana i que es va mostrar «indignada» amb l'assignació de places per fer les proves. Tot i que ella sabia que l'especialitat d'orientació educativa, juntament amb la d'anglès, és una de les que tenen més places, el Departament d'Educació –250– era conscient que són 2.000 les persones que hi aspiren. «Des del gener que em preparo per a les proves», va explicar ahir Romero uns minuts abans d'entrar a fer l'examen. Ella, com molts dels aspirants que hi havia ahir a Reus, estava nerviosa i anava a «provar sort». Va assegurar que tot i que l'examen li anés «molt bé, els mèrits compten molt i faltarà esperar els resultats globals». D'altra banda, també va dir que aquesta «sort» és un al·licient per entrar a l'aula a fer l'examen i «esperar que et toqui un tema que t'agradi desenvolupar».
Les proves van començar ahir a tot Catalunya, a les deu del matí, i s'allargaran fins al 17 de juliol. Un cop passat aquest període, entre finals de juliol i principi d'agost és publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la llista de seleccionats.
«Els temes de què ens examinem estan desfasats»
Un altre grup de noies que es presentaven ahir a Reus a l'especialitat d'orientació educativa provenien de la demarcació de Barcelona.Encarni Sulevo i dues companyes més es van haver de llevar d'hora al seu municipi, Badia del Vallès, per baixar fins a l'IES Baix Camp. Encarni Sulevo –a la dreta a la fotografia– va explicar ahir que no havia estudiat gaire i que estava desmotivada amb les oposicions d'enguany, per les poques places, pel lloc on els ha tocat fer les proves i per la temàtica dels continguts. Segons Sulevo, dels 68 temes que entren en l'especialitat d'orientació educativa, «molts estan desfasats». Va estar comentant amb dues companyes més aquests continguts abans d'entrar a fer la prova, i totes elles coincidien en aquest aspecte. Fins i tot van explicar-se quins punts de la temàtica que els va tocar estudiar no es corresponien amb l'actualitat d'aquesta especialitat. De la mateixa manera, Sulevo va reconèixer que els mèrits «compten molt», i es va mostrar indignada pel fet que no comptessin de la mateixa manera «altres aspectes com ara el perfil psicològic i les aptituds de cadascú». De tota manera, Sulevo es va mostrar segura i decidida pel que fa a les proves, i va dir que hi havia anat «a aprovar» i a buscar «sort» amb el tema que li toqués desenvolupar.
A més d'orientació educativa i anglès, pel que fa a l'especialitat de geografia i història també hi havia 250 places; i l'especialitat de la qual s'oferien menys places era filosofia, amb només 8 places a tot el país.