Universitat
Adaptació forçada i mil situacions
Els estudiants de la UdG que demanen l'ajut de la Generalitat ignoren si els donaran la bonificació en la matrícula
A la Politècnica no han detectat problemes, i 217 alumnes s'hi van inscriure el primer dia
Setmana de matriculacions a la Universitat de Girona després del dolorós decret llei del ministre espanyol d'Educació, José Ignacio Wert. En cinc minuts de diferència, es matriculen Gerard Pareras, de Palafrugell, i Jaume Anguera, de Sant Martí de Llémena. Tots dos faran química el curs vinent i es matriculen a la Facultat de Ciències. Tots dos pagaran 2.300 euros en tres terminis (el 40% i les taxes, ara; el 20%, a l'octubre, i el 40%, al desembre).
“Hi ha dos tipus d'acreditació en la beca de règim general del Ministeri d'Educació i Ciència, que demana a l'estudiant l'acreditació econòmica i l'acadèmica. L'altra beca és l'Equitat de la Generalitat, que va en funció de llindars (de la unitat familiar). Aquesta beca és una bonificació sobre el preu de la matrícula. El llindar 6 és el més alt i si li correspon el llindar 0, el més baix, el crèdit li pot arribar a costar zero”, explica Marta Viltró, cap de secretaria acadèmica de la Facultat de Ciències. Viltró recomana als estudiants que, si reuneixen els requisits, demanin la beca de l'Estat en primera instància.
Gerard Pareras s'ha matriculat de química després de descartar el grau de biotecnologia. No ha hagut de presentar cap document de la renda familiar perquè no pensava demanar beca. Treballarà a l'estiu en el sector de l'hostaleria i sap que si suspengués una assignatura la futura matriculació li seria més cara. Jaume Anguera tampoc no ha demanat beca. Ha deixat per un dia la feina de monitor de vela. Anguera, que en el futur vol canviar química per biologia, comenta que inscriure's a química val uns 1.000 euros més que el 2011.
A prop de Ciències, hi ha l'Escola Politècnica Superior, que ofereix nous graus i que des del primer dia va oferir a l'estudiant una guia de matrícula. El director de la Politècnica, Quim Salvi, recorda que dilluns hi va haver 217 alumnes de primera assignació, però que, en general, no ha detectat grans complicacions. Salvi explica que l'estudiant amb beca sabrà el preu real d'aquí a uns mesos.
El vicegerent de l'àrea acadèmica de la UdG, Vicenç Segura, admet que alguns dels matriculats –8.127 alumnes ahir a les set de la tarda– no sabran fins d'aquí a unes setmanes el preu real. “Hi ha estudiants que tenen expectatives de complir els requisits de la beca, però els hem de fer una matrícula condicionada fins que la Generalitat convoqui la beca Equitat i aprovi una bonificació al seu cost.” Segura diu que les beques Equitat es definiran a partir de dimarts.
“És una bestiesa”
A Lletres hi ha altres estudiants que no demanen beca, com ara l'Anna Brugué, de Sant Hilari Sacalm, o la Neus Fradera, d'Arbúcies. Totes dues faran turisme i han pagat 1.600 euros. Emanuel Martín Trillas, de Lloret, serà company seu. Pagarà la matrícula en dues parts i buscarà ajuts. En canvi, Xavier Palomares, de Banyoles, ha canviat de grau: estudiarà història, abans feia ciències polítiques i de l'administració. Li val 1.700 euros. “És una bestiesa. L'any passat la matrícula em va costar 900 euros. Per sort, tinc una feina a mitja jornada i m'ho podré compaginar. Als que només tenen una renda o un sol sou a casa, els és difícil.” Palomares ha demanat una nova beca Agaur. Pagarà en deu mensualitats el curs, però fins al desembre no sabrà si li donaran l'ajut.